Паметникът на Бузлуджа не може да бъде третиран като собственост на БСП, само защото идеологията на тази партия до ден днешен не се е променила. Това заяви народният представител от ГЕРБ Маноил Манев, който заедно с депутатите Борис Кърчев и Радостин Танев участва в Казанлък в дискусия за бъдещето на монумента.

"Паметникът на Бузлуджа е на хората на България", категоричен бе Маноил Манев. Навремето той е изграден с дарения, това е факт, доказан с документи. Не може да има две мнения по въпроса, че той трябва да остане свободен за всеки, който иска да го посети", смята Манев.

Бузлуджа като комунистически резерват би било гавра

Бузлуджа като комунистически резерват би било гавра

От сдружение ДОМ с отворено писмо до Борисов

Според депутата от ГЕРБ е странно, като юридически казус, една политическа партия да кандидатства за придобиването на дълготраен материален актив, тъй като става въпрос за обект, който струва изключително много средства.

От друга страна политическата партия е юридическо лице, което взема колективни решения. "Ние до сега не сме видели и не сме чули БСП да вземе колективно решение на свой форум за този политически или икономически акт", коментира Маноил Манев.

Според депутата Борис Кърчев е изключително важно паметникът да скъса веднъж завинаги с идеологическата страна и да стане чисто архитектурен паметник на културата. Той трябва да е собственост на държавата или на община Казанлък, която многократно е заявявала своето желание да го стопанисва, смята представителят.

Много интереси към "Бузлуджа" шокираха Нинова

Много интереси към "Бузлуджа" шокираха Нинова

Данъчната оценка на монумента към момента е около 110 000 лева

Колегата му Радостин Танев подкрепи искането на кмета на Казанлък общината да стопанисва мемориала "Тук присъстващите, заставаме твърдо зад Община Казанлък и кмета Галина Стоянова, зад областния управител Гергана Микова, за да можем ясно да представим пред Министерски съвет изразената позиция", подчерта народният представител Радостин Танев. Според него паметникът привлича не само българи, но и чужденци, в това число е част и от хитови филмови продукции".

"В тази дискусия се обединяваме всички, че паметникът на Бузлуджа трябва да бъде консервиран, реставриран и социализиран", категорична бе кметът на Казанлък Галина Стоянова.

БСП в готовност да ремонтира "архитектурната ценност" Бузлуджа

БСП в готовност да ремонтира "архитектурната ценност" Бузлуджа

Нинова не коментира защо предишното ръководство не си е взело паметника

"Ние като местна власт обаче държим да отбележим, че този паметник не сме го искали формално, така както го направиха някои политически субекти. Знаем, че поредицата от представители на държавата - всички областни управители до сега, включително и г-жа Микова, са отправяли писмено искане до БСП като политическа партия да стопанисват паметника".

Според кмета на Казанлък общината може да декларира, че ще се наеме и с тази инициатива стига да отговори на общественото желание, а то, по думите й е паметникът да е национален, да се консервира и реставрира.

Борисов обеща да се погрижи за паметника на Бузлуджа

Борисов обеща да се погрижи за паметника на Бузлуджа

Откривайки музей на розата в Казанлък

Форумът "Бузлуджа - перспективи и проекти" бе организиран по инициатива на кмета на града Галина Стоянова. В него се включиха Областният управител на Стара Загора Гергана Микова, народни представители от ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти, архитект Дора Иванова, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, както и общински съветници. Участие отказаха всички депутати от БСП от 27-ми Избирателен район, както и представителите им в местния парламент в Казанлък.