ГЕРБ препоръчва на парламентарната си група да внесе искане в парламента за започване на процедура по отстраняване от поста на президента Георги Първанов.

Това съобщи в кулоарите на парламента Красимир Велчев и добави, че ГЕРБ препоръчва и обсъждане с неправителствени организации и експерти обществените и правни последици от публикуването на стенограмата от разговора между президента и финансовия министър.

Велчев заяви, че според ГЕРБ държавният глава нарушава Конституцията, според която никой не може да бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие.

Адвокат Кашъмов от програма "Достъп до информация" коментира пред PRO.BG, че няма закон, който да задължава президентството да води стенограми по време на разговорите на държавния глава. Записването на диалозите обаче не е нарушение на Конституцията

Случаят с оповестения разговор между Първанов и Дянков според официално становище на ГЕРБ, представено пред журналисти, провокира допълнителни въпроси, като например, дали се записват разговорите на президента с дипломати, посланици, представители на други държави и как записите и стенограмите се съхраняват и ползват.

Според ГЕРБ поведението на Първанов е безпрецедентна проява на незачитане на граждански и конституционни права.

„Той показва, че установените от конституцията права могат да бъдат нарушавани дори от държавния глава" се заявява в декларацията на ГЕРБ.

Управляващата партия отправи апел към всички парламентарно представени партии да подкрепят искането за импийчмънт на държавния глава.

Припомняме, късно снощи срлед тричасово обсъждане ГЕРБ взе решение да предоли създаването на парламентарна анкетна комисия, която да провери дали има нарушение на чл. 32, ал 2 от Конституцията на Република България, който гласи че „никой не може са бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие".

Според ГЕРБ разговорът между Първанов и Дянков, проведен по повод на личното неодобрение на Георги Първанов към поведението на Симеон Дянков в забавно тв шоу, е записван без знанието на финансовия министър.