Месечните възнаграждения на народните представители се изчисляват според трикратния размер на средномесечното възнаграждение на заетите в обществения сектор, а преизчисляването им става на тримесечна база, обясни в „Здравей, България” Жельо Бойчев от парламентарната група на Коалиция за България, съобщи Нова ТВ.

Вчера председателят на парламента Михаил Миков обяви, че отменя замразяването на заплатите на народните представители. Сметката показва, че възнагражденията им трябва да се увеличат с 561 лв. за месец февруари.

От 2009 г. има поредица от решения на законодателния орган, които замразяват актуализацията на заплатите на народните представители, припомни Бойчев. „42-то Народно събрание също прие решение, с което замрази заплатите за шест месеца. То изтече в края на 2013 г.”, обясни Бойчев.

„Разбира се, едно предложение за замразяването на депутатските заплатите може да се разгледа в сферата на популизма, но е редно да отчетем някои факти, които съпътстват това, което сме направили с колегите”, каза Александър Ненков от ГЕРБ.

„В момента има парламент с възможно най-ниския рейтинг за последните 24 години. Безпрецедентно много хора излязоха срещу задкулисието, срещу начина, по който се създаде мнозинството, което управлява в момента”. Замразяването на възнагражденията в парламента представлява „елементарен акт на солидарност”, посочи Ненков.

До момента в Коалиция за България не са взели решение дали да подкрепят предложението на ГЕРБ, стана ясно от думите на Жельо Бойчев, който обаче сподели, че мнението му е в синхрон с това на парламентарния шеф Михаил Миков.

„Трябва да отчетем и още един факт. Със заплатата на народния представител е свързано формирането на 27 други възнаграждения – на президента, премиера, министрите, конституционните съдии”, отбеляза представителят на парламентарното мнозинство. „Забелязвате ли, че става все по-трудно да намериш някой за обществена работа. Трудовите възнаграждения са част от мотивацията”, добави Бойчев.