Парламентът прие да изпратим дефектни ракети C-300 на Украйна. Решението бе взето след тайно гласуване.

Преди вота от парламентарната група на "БСП за България" напуснаха пленарната зала.

Проекторешението, внесено от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, беше одобрено ден по-рано от парламентарната комисия по отбрана.

Става въпрос за неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), които са собственост на МО, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х6.45 мм на МВР.

Според мотивите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за оказване на военната помощ боеприпасите с калибър 5.56х6.45 мм (натовски стандарт) пък са излишни за МВР, а трябва да се има предвид, че имат срок на годност и след изтичането им подлежат на утилизация. Преди това вече бе взето и решение в помощ на Украйна да бъдат изпратени и бронирани машини, които МВР не използва.

Депутатите спорят защо в армията има дефектни ракети

Депутатите спорят защо в армията има дефектни ракети

БСП настоява министър Тагарев да дойде в пленарната зала

В мотивите се посочва, че Украйна е нападната от агресор и трябва да се защитава. Затова България ще й предостави боеприпаси с дефекти, които страната ни не може да ремонтира самостоятелно, но Украйна може да вкара в употреба.

Конкретно в проекторешението се разказва, че в периода 15 септември 2020 г. - 21 юли 2022 г. българското военно министерство е провело процедура за възлагане на поддръжката на зенитно-ракетен комплекс С-300. Допуснат е един кандидат - руският концерн за въздушно-космическа отбрана "Алмаз Антей". От компанията са заявили, че не могат да ремонтират зенитни управляеми ракети от типа 5В55Р(К) и са посъветвали българската страна да се обърне към руската държава за годни ракети от този модел - вариант, който е невъзможен предвид войната.

В крайна сметка, посочва се в проекта, България няма възможност да ремонтира тези ракети, нито може да ги използва, без да създаде опасност за живота на български военни. Но може да ги предостави на украинската противовъздушна отбрана.

БСП таи съмнения, че ще подаряваме комплексите С-300 на Украйна

БСП таи съмнения, че ще подаряваме комплексите С-300 на Украйна

Ако се даде въоръжението, то тогава самите комплекси ще се превърнат с безполезно желязо

Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) в отговор на това решение на българския парламент заяви, че то противоречи на двустранното споразумение между Москва и София за военно-техническо сътрудничество от 2002 г., според което прехвърлянето на оръжия и военно оборудване на трета страна, получени от Русия, е неприемливо без нейното предварително съгласие.

"Това е поредният опит на българското ръководство грубо да наруши международните си задължения в областта на контрола над въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна", се казва в изявление на руското ведомство.

ФСВТС твърди, че тази стъпка "неизбежно ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни жертви".

"Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение с цел недопускане на нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество", посочват от службата.