Депутатите от правна комисия отхвърлиха възможността командированите по охрана на границата служители, ангажирани с предотвратяване на мигрантския поток, да гласуват.

Това стана при разглеждането на второ четене на промените в Изборния кодекс. Предложението направиха депутатите от БСП Чавдар Георгиев и Филип Попов.

Георгиев настоя пред депутатите да не се лишават български граждани от избирателни права и да се даде възможност те да гласуват на изборите за президент и вицепрезидент. Предложението на левицата на практика касае служителите на МВР, ДАНС, МО, Агенция за бежанци. От ГЕРБ предложиха такава възможност да имат и представителите на средствата за масова информация.

Въпреки че принципно предложението бе прието, при гласуването на конкретните редакционни предложения, след като комисията не направи свое, депутатите от правна комисия не успяха да се консолидират.

Данаил Кирилов препоръча на левицата да търсят такова принципно съгласие в пленарна зала. Филип Попов възрази по начина на водене, а Емил Димитров - Ревизоро заключи, че депутатите от ГЕРБ се страхуват от военните, които няма да гласуват за тях, и затова в последния момент ги лишават от право на глас.

"Ще видите утре в зала как ще си смените мнението", обърна се Ревизоро към депутатите от ГЕРБ.

Даниел Кирилов пък заяви, че БСП могат да са сигурни, че имат още един глас подкрепа за тяхното предложение.