ПП "Воля" със законодателен пакет "Майка и дете". Децата били в тежка дискриминация заради различни законови разпоредби.

Първият проект на хората на Веселин Марешки е ЗИД на Закона за семейните помощи за деца. Предлага се финансовата помощ да е за всички деца без значение от дохода на родителя.

Това е най-ниският бюджетен разход, който може да направи държавата за едно дете, смята Кръстина Таскова. Идеята е това да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Министерство на финансите трябвало да заложи тези плащания в бюджета за следващата година.

От "Воля" предлагат променени и в Кодекса на труда. Дава се подкрепя за работещите майки. Освен това се увеличава платения годишен отпуск за родителите. Майките, които са на колективен трудов договор, могат да ползват още един ден отпуск. Това обаче не се отнася за майките на индивидуален трудов договор. Именно тази несправедливост от "Воля" искат да се промени.

Работим върху процедурите за осиновяване, подчерта Таскова. Партията на Веселин Марешки работи и по проекти за детското здраве. От "Воля" очакват подкрепа от БСП като социална партия, както и от патриотите. Ако не получат подкрепа за предложенията, ще сметнат действията им за политическо лицемерие.

Дора Христова пък представи промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Работодателите се освобождават от плащане на първите три дни на болничния. Тези промени няма да бъдат във вреда на работниците, категорична бе тя и обясни, че така се подкрепяли работодателите.

За тази година около 200 милиона лева ще платят работодателите за първите три дни от болничните на служителите си. Тези средства, според Христова, могат да бъдат вложени за други дейности и инвестиции.