Депутатите не се съгласиха да се подлагат на изследване за наркотични вещества два пъти годишно.

Предложението е на народните представители Цвета Рангелова и Петър Петров от "Възраждане", като то беше подкрепено от "Има такъв народ" понеже от формацията на Слави Трифонов има сходно предложение.  

Предложението бе за създаване на ал.4 в чл. 132 от Правилника на НС, която да гласи:

"Народният представител се подлага два пъти годишно на изследване за наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества за своя сметка, като порвият пот задължително е при встъпването му. Изследването се извършва от медицински специалист в Народното събрание. Отказът да се подложи на изследване, както и положителните резултати се оповестяват публично на сайта на НС в личния профил на народния представител".

Предложението не бе прието както в комисия, така и в пленарна зала.

"За" гласуваха само 42 депутати, против бяха 80, а 17 "въздържали се". По парламентарни групи "За" гласуваха "Възраждане" и ИТН, както и шестима независими депутати.

Преди гласуването Рангелов призова към подкрепа на предложението им депутатите да се тестват два пъти годишни за наркотици, техни аналози или други упойващи вещества за тяхна сметка, но извършено от медицински специалисти в НС. От "Възраждане" също предложиха отказът, както и положителните резултати да се публикуват на сайта на Народното събрание в личния профил на депутата.

ИТН заяви, че ще подкрепи предложението на "Възраждане" понеже те имат сходно предложение, с разлика, че в предложението на "Възраждане" не се съдържа санкция, която да ограничава възможностите за употреба на наркотични вещества.

В предложението на "Има такъв народ" се предвиждаше председателя на НС да може да иска тест за видимо неадекватен депутат и при положителна проба той да бъде отстранен за следващите три заседания.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви подкрепа за предложението, като предложи тестовете да се правят от лицензирана клинична лаборатория и резултатите да се представят пред НС.

Депутатите отказаха да се тестват за дрога и алкохол

Депутатите отказаха да се тестват за дрога и алкохол

Предложенията на ИТН и Възраждане не бяха приети от временната комисия за правилника на НС