Днес тържествено ще бъде открито 50-oто Народно събрание. Новите депутати, избрани с рекордна избирателна пасивност на 9 юни ще прекрачат прага на Партийния дом, за да положат клетва. Тържественото заседание по конституиране на Народното събрание започва в 9 часа, както бе свикано според указа на държавния глава Румен Радев.

Първото заседание ще бъде открито и ще се ръковои от най-възрастния депутат - Силви Кирилов от "Има такъв народ".

Депутатите ще положат записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. На откриването на първата сесия на новия парламент ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В 50-ото Народно събрание ще има седем парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Величие", която е най-новата политическа сила и влиза за първи път в българския парламент. Очаква се всяка една политическа сила в декларация да очертае водещите си приоритети в новоизбрания законодателен орган.

(Не)възможните преговори

(Не)възможните преговори

За да има правителство е много важно всяка от формациите в евентуалното парламентарно мнозинство да може да разказва новата изпълнителна власт

Част от процедурата днес е изборът на председател и заместник-председатели на Народното събрание.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отново ще е депутат, обяви, че ГЕРБ-СДС издигат кандидатурата на Рая Назарян за председател на парламента.

При проведените разговори в понеделник и вторник за съставяне на мнозинство за излъчване на правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС се очерта, че подкрепата за председател на Народното събрание ще е залог за бъдещия кабинет.

ПП-ДБ и БСП вече официално съобщиха, че няма да подкрепят Рая Назарян, обявиха и че няма да издигат кандидати за председател.

"Възраждане" също се очаква да откажат подкрепа и най-вероятно ще предложат свой кандидат за председателското място.

Преговорите за кабинет ще прескачат препятствие председател на НС

Преговорите за кабинет ще прескачат препятствие председател на НС

ГЕРБ искат правителство на споделената отговорност, ИТН - експертно

Остава въпросът за парламентарното поведение на "Има такъв народ" и "Величие".

Припомняме, че и при сформиране на предишния парламент първото парламентарно заседание се проточи драматично няколко дни именно в търсене на компромисна фигура за парламентарен шеф. Тогава се стигна до джентълменското споразумение за Росен Желязков с ротация, до която също не се стигна след провала на другата ротация Николай Денков - Мария Габриел.

В последните дни на 49-ото Народно събрание Росен Желязков бе свален демонстративно със 129 гласа, а функциите му продължиха да се изпълняват от зам.-председателя Росица Кирова, също издигната от ГЕРБ.