Повече от два часа депутатите от правна комисия обсъждаха възможността за разкриване на повече от една избирателна урна в избирателни секции в чужбина.

Припомняме, комисията се събра за второто четене на промените Изборния кодекс, които спешно трябва да бъдат обнародвани до края на седмицата. Основните изменения са свързани с отпадането тавана на секциите за страните от ЕС и важни детайли около опцията в изборната бюлетина "не подкрепям никого".

От ДПС настояха за разкриване на допълнителни тъмни стаички, а не само на урни. Според Четин Казак е дискриминационно отпадането на ограничението за максимален брой избирателни секции само за държави членки на ЕС. От ДПС отново настояха за отпадане на ограничението за разкриване на 35 избирателни секции само за държави членки на Европейския съюз.

"И двата варианта по същество са противоконституционни. И двата варианта предвиждат дискриминационно третиране на българските граждани в чужбина, по критерия дали са избрали да живеят в държава-членка на ЕС или не", отбеляза Четин Казак. Той отново припомни тезата на ДПС, че по този начин се дискриминират сънародниците ни в Швейцария, Норвегия, Украйна и Македония.

Въпреки разменените реплики депутатите решиха да оставят без втора урна избирателните секции. Ограничения за СИК-ове няма да има само в страните от ЕС, решиха окончателно депутатите в комисията.

Втората избирателна урна според депутатите от БСП щяла да предизвика хаос и целяла по-лесна манипулация на изборните резултати. Така при гласуването 16 депутати от различни политически сили подкрепиха отпадането на възможността ЦИК да отвори втора изборна кутия за пускане на бюлетини с аргумента, че това няма изобщо да скъси времето за гласуване, нито опашките, защото едни и същи хора обслужват избирателите в СИК.

Депутатите се консолидираха и около решението общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на ЕС, да не може да надвишава 35. "Ако въведат електронното гласуване сигурно и айпи-тата ще им спрат" заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид, подчертавайки че това е форма на дискриминация.

Това предизвика реплика от страна на патриотите. Емир Димитров - Ревизоро заяви, че най-дискриминирани са българите в България, защото човек, който пътува и е регистриран в София, няма да може да гласува в Бургас, например.

Димитър Делчев от ДБГ уязви депутатите от ДПС с думите, че най-много време отнема на ДПС да инструктира своите избиратели как да гласуват.

Мидхат Метин му опонира, че ако днес има избори, според социологическите проучвания партията на Делчев нямала никакъв шанс за влизане в парламента.

Делчев отговори, че лично е станал свидетел на агитация на турски език в Самоков, където се събирали личните карти на опашката. Метин отговори, че много уважава Реформаторския блок, но не пропусна да отбележи, че ако РБ разчита само на такива млади и устремни депутати като Делчев - те сами щели да закрият Блока.