Парламентът най-вероятно ще излезе в отпуск заради предстоящите парламентарни избори на 25 май.
Това съобщи на неформална среща с журналисти председателят на Народното събрание Борислав Великов.

Шефът на парламента ще предложи за обсъждане на председателския съвет утре варианта депутатите да имат извънредни заседания всеки вторник.
Ако това предложение се приеме изчисленията сочат, че заедно с днешното се събират 45 пленарни заседания или 300 пленарни часа работа.

Великов предлага още народните представители да не излизат във Великденската ваканция от 10 дни, както е по правилник, а да почиват само на Разпети петък.

Не е редно да почиваме 10 дни само две седмици преди отпуска заради предизборната кампания, мотивира мнението си Великов.
Все още не е решено дали отпускът ще бъде платен или неплатен за депутатите.

Ще бъде обсъдено и предложението законите на първо четене, свързани с евроинтеграцията, по които има съгласие от Комисията по европейска интеграция, да минават по олекотена процедура.

По тях да има по едно изказване от парламентарна група и да бъде скъсен срокът между първо и второ четене.

Великов е изпратил писма до всички председатели на парламентарните групи с молбата да посочат кои според тях са най-важните закони, свързани с предстоящото ни членство в ЕС, за да се направи реалистична справка за приемането им до края на мандата на 30-то Народно събрание.

Великов съобщи, че до две седмици ще има становище по въпроса за проф. Васил Мръчков, който е председател на Съвета по законодателството към парламента.

Припомняме, че Новото време поиска освобождаването на Васил Мръчков от този пост в замяна на подкрепата си за новоизбрания шеф на парламента.

По повод 1 март Борислав Великов подари на журналистите мартеници.