Парламентът влезе в лют спор да се разпусне или не по време на извънредното положение. Само левите са против.

Гласувано: НС няма да работи по време на извънредното положение

Предложението отправи в началото на днешното заседание председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя предложи да се свикват заседания само по извънредни точки във връзка с извънредното положение. Другото предложение е парламентарният контрол да е писмен.

Знам сега, че някой ще каже това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото с това се дава възможност на двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива и всякакви други такива клишета, изтъкна Караянчева.

Мотивът е, че депутатите са на гъсто в залата и не се знае кой с кого е бил контактен, което е опасно за здравето. В момента нацията ни показва изключителна дисциплина, хайде и ние да не вървим в обратната посока, настоя Караянчева. Когато сме единни в бедата, ние можем да победим, изтъкна тя.

Работата на законодателния орган можела да се навакса.

Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ, ядоса се социалистът Кристиян Вигенин. Извънредното положение няма да приключи на 13 април и аз знам, че вие ще ни съберете отново преди 13 април, за да го удължим, предупреди той.

Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, обясни червеният депутат.

Смирете се пред болестта, настоя депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който сподели, че сестра му е заразена с коронавирус. Ние не сме защитени от този коронавирус , заяви герберът. Да помогнем кой с каквото може, настоя Иванов. Той е недоволен, че именно парламентът не спазва разпорежданията на щаба.

Мислете, настоя гневно Цвета Караянчева. На нея й стигало един живот на депутат да се спаси на депутат, на служител в администрацията или на нечий близък. На мен това ми стига, изтъкна тя. Парламентарният шеф припомни Чернобил и Народния съд.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е доволен от предложението, защото той предупреждавал още миналата седмица, че само "Столипиново" и парламентът останали развъдници на зараза. Бизнесменът отново изтъкна в декларация проблемите и спекулата с цените на бензина у нас.

Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете, предупреди червеният депутат Явор Божанков. Парламентът по думите му заседавал във времена на чума и война , а сега искали да затваря.

Тома Биков от ГЕРБ успокои червените, че никой не е казал, че извънредното положение ще е десет години и колкото по-бързо приключи, толкова по-добре. Нищо не е разпуснато, не можете да контролирате заразата, обясни той на левите. За него карантината имала и добри страни.

Може да се затворим вкъщи и да помислим върху собствените си грешки, пък дори и върху собствените си глупости, предложи Биков на депутатите. Можело да се помисли в този период с какво да се подобрят законите. Ние трябва да се подготвим за това, което предстои след извънредното положение, то, повярвайте ми, ще свърши, каза Тома Биков.

Ние ще продължим да работим, но няма да се правим на герои, заяви и Йордан Цонев от ДПС. Основното човешко право е правото на живот, каза депутатът. В момента не гарантираме правото на живот на народните представители, нито на хората, с които контактуваме, обясни той. По думите на Цонев депутатите застрашавали живота, работейки на гъсто. От 20 дни депутатите се правели на безсмъртни.

Днес наистина става въпрос за исторически момент, включи се и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Днес се суспендирала Конституцията. Вчера властта дала на хората живот на кредит. Днес ви дадоха свобода под карантина, обърна се социалистката към народа.

Утре влиза в сила диктатурата, по думите й. Сега не трябва да абдикираме и да се затваряме по домовете си, категоричен бе лидерът на социалистите. Тя подчерта, че днес в зала трябвало да бъде и министър-председателят и да се обсъжда актуализация на бюджета. Днес слагате венеца на безконтролната власт, заподозря лидерът на червените.