Има нещо сбъркано във формирането на работните заплати на държавните служители, заяви Искра Фидосова по време на дебатите за Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител.
Според нея заплащането трябва да е съобразено с постигнатите резултати и квалификацията на служителите.

Със закона се отменя и класът за прослужено време за държавните служители, който по думите на финансовия министър е остатък от социализма. Само в 5 членки на ЕС, бивши социалистически държави, има клас за прослужено време, информира още Симеон Дянков.
Трябва да решим дали ще вървим напред или ще се връщаме назад, коментира Дянков.

"Смущаващото е това, че законът минава тихомълком, че днес синдикатите не шумят", коментира и червеният депутат Янаки Стоилов. Според него законът трябва да бъде отхвърлен.

Предлага се в закона формирането на нова схема относно изплащането на възнагражденията на служителите, като те вече ще се състоят от една постоянна, непроменяща се част и допълнителни възнаграждения, които от своя страна са с постоянен и с непостоянен характер.

Това ще спомогне за индивидуализиране и специфициране на заплащането на всеки отделен служител. Определянето му ще зависи от професионалния опит, индивидуалните знания и умения на служителя, от проявените компетентности, положените усилия и постигнатите резултати при изпълнение на поставените цели и задачи.

Предвижда се разходите за основни заплати и за допълнителни възнаграждения с постоянен характер да са в размер не по-малък от 70 на сто от средствата за работна заплата, а разходите за допълнителни възнаграждения с непостоянен характер са до 30 на сто.

С преструктурирането на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време, което вече ще се инкорпорира в основната месечна заплата на служителя, ще се даде възможност за равно третиране на новопостъпилите служители и на тези, с дългогодишен опит в администрацията.

Налагането на нова матрица на заплащането ще доведе до един конкретен и точен размер на индивидуалната заплата, заявяват вносителите на проекта. Този размер би могъл да се променя ежегодно в зависимост от получената оценка на индивидуалното изпълнение на служителите, което се извършва по обективни и безпристрастни критерии.

Заплатите в матрицата са определени съобразно длъжностните нива в Класификатора на длъжностите в администрацията, като за всяка длъжност има 6 степени с минимален и максимален размер, в рамките на който заплащането може да варира.

Въвежда се възможност за увеличение на индивидуалната заплата на служителите според оценката на изпълнението. Премахва се допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби, което е лоша практика в момента и неправилен стимул за мотивация на служителите.

Ще бъде преустановена практиката на разпределяне на прекомерно високи суми за допълнително материално стимулиране на служителите, които се раздават като процент върху основната заплата, независимо от постигнатите резултати от отделния служител, звено или административна структура като цяло.

Въвежда се възможност за допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за административната структура, като разходите могат да бъдат до 5 на сто от разходите за заплати.

Допълнителните възнаграждения за постигнати резултати (с непостоянен характер) ще се определят въз основа на оценка на резултатите от дейността на структурните звена (основни и съставни) в административната структура и на отделните служители.

Оценката на резултатите на основните звена, съставните звена и на отделните служители ще се извършва по четиристепенна скала.
Ще се създаде възможност допълнителните възнаграждения за постигнати резултати да бъдат разпределяни до 4 пъти годишно, като справедливо ще се отчитат старанието и приноса на отделния служител.

Ако служителят не се е справял с работата и не е спомогнал за постигане на целите на администрацията, то той няма да получава материално поощрение за съответния период.

Със законопроекта се създава възможност за изплащане на допълнителни възнаграждения за изключителни постижения, които ще се определят и изплащат въз основа на мотивирана заповед на ръководителя на административната структура. Разходите за допълнителни възнаграждения за изключителни постижения се предвижда да бъдат до 5 на сто от разходите за заплати.