Има нова коалиция в 48-ото Народно събрание между "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС. Това съзря депутатът от БСП Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна, след като колегите му не уважиха искането на БСП да се разгледат декларациите за агресивната антибългарска истерия, разразила се в Република Северна Македония след побоя над Християн Пендиков.

Декларациите са четири на брой - с вносители Костадин Костадинов и група народни представители, Андрей Гюров и група народни представители, Десислава Атанасова и група народни представители и Елисавета Белобрадова и група народни представители.

Той все пак призова това, което е говорено на председателски съвет в Народното събрание, да се спазва от народните представители.

Въпреки многократните настоявания на Гуцанов, народните представители не уважиха неговите искания - законотворците гласуваха с 68 гласа "за", 24 гласа "против" и 43 гласа "въздържали се".

Малко преди това депутатите отказаха да си удължат работното време до 20 ч.

Посланикът ни в РСМ отново изпълнява задълженията си в Скопие

Посланикът ни в РСМ отново изпълнява задълженията си в Скопие

Целта е деескалация на напрежението в двустранните отношения

Припомняме, че напрежението между България и Република Северна Македония се повиши рязко след побоя над Християн Пендиков - македонски гражданин с българско самосъзнание, който бе доведен за лечение у нас. 

Заради случая и кампанията, която се разви в самата РСМ извънредният и пълномощен посланик на страната ни в Скопие Ангел Ангелов бе привикан на консултации в София, а впоследствие външният ни министър Николай Милков обяви, че дипломатическият ни представител ще остане у нас, докато РСМ не отбележи реален прогрес в борбата с актове на омраза. От днес той отново изпълнява задълженията си в Скопие. 

На 30 януари българска делегация, ръководена от вътрешния министър Иван Демерджиев бе на посещение в съседката ни, като бе договорено взаимна строга охрана и бдителност по време на честванията на рождението на Гоце Делчев, които ще бъдат този уикенд, за да се предотвратят провокации.

Буяр Османи: Ескалацията между Скопие и София е добре дошла за трети страни

Буяр Османи: Ескалацията между Скопие и София е добре дошла за трети страни

Среди в РСМ "осигурили" нов мандат на Ангел Джамбазки