Народните представители ще бъдат следователи не само по теми като "Мишо Бирата", калинки и тефтерчето на Филип Златанов, но и по казуса с военното летище в Божурище, обявено за национален паметник на културата.

ГЕРБ използва своите права в ден сряда, когато е ден на опозицията, и предложи като първа точка депутатите да гласуват създаването на временна анкетна комисия за изясняване на продажбата на летище "Божурище" през 2005 година, както и процедурите му за признаване като културен паметник през 2008 и 2010 година.

Напълно единодушно всички 164 гласували депутати подкрепиха създаването на подобна анкетна комисия.

Народният избраник от ГЕРБ Красимир Велчев мотивира предложението от парламентарната трибуна, като заяви, че не може с лека ръка да се унищожава националното културно наследство на България.
Велчев добави значимост на предложението също като определи летището за светиня, тъй като това е най-старото действащо летище не само в България, но и в света.

"Днес можем ли като народни представители, като българи, да разрешим това нещо да бъде ликвидирано?", попита герберът.

Той обясни каква би била работата на такава анкетна парламентарна комисия, чиято важна задача е да разбере защо през 2005 година летище "Божурище" е било заменено за 106 апартамента, без да е ясно къде се намират тези имоти и с каква квадратура са.

В подкрепа на предложението се изказа и бишият министър на културата Вежди Рашидов, който именно по време на своето управление е издал заповеден за това летището да бъде обявно за паметник на културата.

Рашидов изтъкна, че много лесно се търгува вече националната идентичност на България. "Нека да не разпродаваме всичко в държавата си", призова депутатът от ГЕРБ и се похвали, че той като министър никога не е бил позволявал паметник да бъде разпродаден.

"Много ви моля като депутати  да бъдете внимателни, когато се кажат думите нация и паметник", отбеляза ексминистърът на културата и типично в своя дух  вмъкна, че "не всичко е кебапчета и кюфтета и не всичко е пари".

"Атака" също ще застане зад предложението за създаване на  временна комисия, която да разбули случая с летище "Божурище". "Атакистът" Станислав Станилов призова именно сега народните избраници да покажат, че милеят за българските паметници, да се обединят и да спасят летището. В името на националния интерес и БСП ще подкрепи идеята за казуса "Божурище".

Народният представител от левицата  Петър Мутафчиев коментира, че е абсурдно да се говори дори за замяна на такава земя за сметка на апартаменти.

"От вчера сме поставени обаче в една различна ситуация, тъй като има решение на Върховния административен съд (ВАС), че отменя заповед на  бившия министър на културата Вежди Рашидов за определяне на границите на летище "Божурище" за паметник на културата, и ако  това е вярно, надали имаме много време", посочи обаче Мутафчиев.

Според него и правителството трябва да се включи в случая и  като цяло трябва да има по-динамична работа за спасяване на летището в Божурище. Петър Мутафчиев обаче използва случая да  изтъкне, че БСП ще подкрепи това предложение без каквито и да е условия и каквито и да е номера, за да покаже, че националният  интерес е на първо място.

"Очакваме подобно отношение обаче и от при гласуването на бюджета", изтъкна "червеният" Мутафчиев  и призова колегите си от опозицията ГЕРБ - "Дръжте се достойно!".

Народният представител от "Атака" Павел Шопов веднага  репликира на Мутафчиев, като заяви, че не е съгласен да се поставя условието подкрепа за подкрепа.

Народното събрание реши отново в мнозинство във временната комисия по случая "Божурище" заедно ще работят по двама депутати от всяка парламентарно представена партия.

Случавт ще бъде разбулен следователно от Петър Мутафчиев и Георги Свиленски от БСП, Митхат Метин и Хюсеин Хафъзов от ДПС, Павел Шопов и Гален Монов от "Атака" и Красимир Велчев и Данаил Кирилов от ГЕРБ.

За председател на комисията бе избран ексминистърът от БСП Петър Мутафчиев.