Депутатите се заеха с антикорупционното законодателство.

Стою Стоев от "Продължаваме промяната" (ПП) предлага за членове на Комисията за противодействие на корупцията да се назначават лица с икономическо или юридическо образование. Те трябва да се избират от НС с 2/3 от всички депутати. Предлага се членовете да имат 7 години стаж-юридически или ако са икономисти, той да е в службите за сигурност.

Некомпетентността и неграмотността са проблем, според Петър Петров от "Възраждане". Според него са намерени определени хора за определено длъжности. Той не иска икономисти да упражняват контрол върху службите, каквато дейност извършва комисията. От "Възраждане" даже заподозряха тайно съвещание на правна комисия. Стою Стоев отрече.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се противопостави на исканото мнозинство от 2/3. Според него обаче това е експеримент, който герберите ще подкрепят, но ще питат Конституционния съд (КС) дали е в съответствие с основния закон.

ПП убедили ГЕРБ да подкрепят законопроекта им за КПКОНПИ

ПП убедили ГЕРБ да подкрепят законопроекта им за КПКОНПИ

Внесени са промени преди второ четене

Защо групата на ГЕРБ ще подкрепи този скапан закон, попита Тошко Йорданов. По думите му Кирил Петков искал да има нова бухалка, но ГЕРБ щели да изиграят "Продължаваме промяната" и хората на Бойко Борисов щели да имат бухалка срещу ПП. Йорданов прогнозира, че текстът за 2/3 мнозинство за избор на членовете на комисията ще падне в КС.

Не искам да правим въпроса политически, той е юридически, отново се включи Радомир Чолаков. Той подчерта, че с питане на КС депутатите повишавали юридическата си компетентност. А законът бил важен за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), по думите му.

Рая Назарян от ГЕРБ предложи текст, който да смекчи изискването за политически неутралитет на членовете на комисията, като настоя в последните 5 години да не са заемали политическа длъжност като депутати, евродепутати, членове на МС или на политическия кабинет.