СРС-тата да са извън МВР, предлага Веселин Методиев от Синята коалиция, след като в пленарна зала бе представен доклада на НС за използването на СРС през 2011 година.

И този доклад е пълен със стряскащи числа, изтъкна социалистката Мая Манолова. Според нея в доклада ясно си личи безконтролното прилагане на СРС-та. С 20% са се увеличили подслушванията през 2011, недоволна е социалистката.

Със СРС-та в България се злоупотребява, категорична е Мая Манолова. По думите й, вместо като извънреден способ, СРС-та се ползват като обичаен метод на разследване, но ефективността от прилагането им намалява, в същото време.

Според нея докладът на подкомисията е честен и правдив и съдържа честни констатации. Живеем в полицейска държава, подчерта Манолова. СРС-тата са патент на настоящата власт, смята социалистката.

Тя се опасява, че в изборната ситуация следващата година ще бъдат подслушвани кандидатите и активистите на БСП. Комисията си лае, СРС-тата си вървят, каза още червената депутатка.

Проста истина е, че злоупотребата със СРС-та е практика от предишните правителства, коментира и Иван Костов. Да се затворят тези практики, настоя той. Иван Костов "атакува" силовия министър Цветан Цветанов, че преди време е чел СРС-та в пленарна зала, окалвайки лекарите в Горна Оряховица. След това тези СРС-та се върнали като бумеранг върху реномето на министъра.

Премиерът Бойко Борисов също е станал "жертва" на СРС-та (бел. ред. визира разговорите между Ваньо Танов и Бойко Борисов за Мишо Бирата) и сега цяла Европа го разнасяла, както се изрази синият лидер.
"Вижте колко опасно средство е СРС-то? Тази практика трябва да бъде озаптена", категоричен е Костов.

СРС-тата се превръщат в обичайна практика, изтъкна и Румен Петков от БСП, бивш вътрешен министър. Той настоява да се направи проверка с каква интензивност са подслушвани политическите опоненти при различните правителства.
С 6000 СРС-та се подслушват минимум 60 000 души, каза Петков и обясни, че при подслушване на 1 човек се прихващат поне 25-30 души.