ДПС участват във всички процеси и дори са водещи в много от процесите, виждате те са водещи включително и при Конституцията. Това признание направи в студиото на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По същото време, но в друго студио, на БТВ, председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че парламентарната група на ДПС ще участва в управлението на регулаторите с 1/3. В студиото на БНТ бе председателят на здравната комисия Костадин Ангелов, който се ограничи до обсъждане на казуса около смяната на директора на "Пирогов".

Делян Добрев изтъкна водещата роля на ДПС по отношение на предложенията за сваляне на дерогацията, за да се предотврати заобикалянето на санкциите. Според Делян Добрев "всички шикалкавят с изключение на Бойко Борисов и лидера на ДПС". Делян Добрев не посочи обаче име кой е лидерът на ДПС - Ахмед Доган или Делян Пеевски. Така Добрев утвърди изключително плодотворната си работа с ПГ на ДПС, след като вчера за четвърти пореден път от тях излезе предложението за прекратяване на дерогацията за "Лукойл" от 1 януари 2024 г.

ДПС и ГЕРБ пак се разбързаха да свалят дерогацията за Лукойл

ДПС и ГЕРБ пак се разбързаха да свалят дерогацията за Лукойл

Делян Добрев се надява законопроектът да бъде подкрепен от Христо Иванов

Десислава Атанасова пък обясни, че в едно партньорско управление трябва партньорите от ПП-ДБ да бъдат наясно, че когато постигнат каквато и да било договореност за Конституцията, за Шенген, за бюджет, за Еврозоната, за законодателна или управленска програма, уговорките трябва да се спазват. Атанасова се съмнява, че премиерът акад. Николай Денков взима решенията в правителството.

Делян Добрев също постави под съмнение позициите на премиера Денков - той 4-5 пъти вече заявявал, че ще си подаде оставката, но така и не го правел. А решенията, включително назначенията, трябвало да минават през прозрачна процедура и след това да бъдат одобрявани от лидерите на партии, които подкрепят управлението. Затова и според Добрев "механизмът (механизмът за назначения и съответно управление, бел.ред.) е ясен от самото начало - "има лидери на партиите, които подкрепят управлението, и те трябва да се съгласят с назначенията. След извървяване на прозрачна процедура, тогава лидерите на партиите трябва да се съгласят с назначението", бяха точните думи на Добрев.

Нов трус в "некоалицията" - този път заради "Пирогов"

Нов трус в "некоалицията" - този път заради "Пирогов"

ГЕРБ няма да гласуват нито един законопроект на МС, докато не заработи механизъм за общо вземане на решения в сглобката

И Десислава Атанасова, и Делян Добрев поставиха темата за приемането на Бюджет 2024 отново на масата, въпреки обявеното през миналата седмица разбирателство.

Десислава Атанасова заяви, че не е чула някой да каже и "една добра дума за Бюджет 2024". А и качеството на законодателството и на законопроектите, които идват от Министерски съвет е изключително лошо, разкритикува още Десислава Атанасова.

Тя очаква от парламентарната група на ПП-ДБ да преразгледат всичките си действия в сглобката. Когато няма коалиционно споразумение и всички теми да са описани там, всичко е въпрос на разговори, каза още Атанасова.

Делян Добрев също смята, че предложения от Асен Василев бюджет трябва да му бъде върнат "да си ги поправи". "Аз твърдя, че този бюджет не става. Това е важната тема - този бюджет никой не го харесва. Ние трябва да го върнем на финансовия министър и той да си го оправи."

Николай Денков плаши с оставка, ако ГЕРБ не изпълняват договореното

Николай Денков плаши с оставка, ако ГЕРБ не изпълняват договореното

Правителството има смисъл, ако поддържа правилната посока

По друг ключов политически въпрос - затова чий е министърът на вътрешните работи Калин Стоянов - Атанасова заобиколи въпроса и уточни, че единственият министър на ГЕРБ в управлението е вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Иначе поводът за участието на депутатите от ГЕРБ бе обявения бойкот на правителството заради смяната на директора на "Пирогов", за което стана ясно вчера. Десислава Атанасова припомни труса покрай избора на подуправител на НЗОК в пленарна зала. Именно тя вчера обяви, че изрично се е обадила на премиера акад. Николай Денков, когато в ГЕРБ са разбрали, че се сменя директора на "Пирогов".

Преразказа и своя личен разговор с премиера акад. Николай Денков по този повод, в който той поел ангажимент директорът на спешната болница да не се сменя и обяснил, че фактите, които са изложени в доклада на здравния министър, не представят нужните мотиви за освобождаването на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, обясни Атанасова. Самият Николай Денков вчера коментира, че смяната на един болничен директор е в компетентностите на здравния министър, че е запознат с доклада за работата на болницата и в него има редица притеснителни данни.

И Делян Добрев коментира смяната, като всички назначения би трябвало да бъдат на принципна основа, след прозрачна процедура, а не защото някой се е обидил. Под последното той визираше случаят със съветника на военния министър Тодор Тагарев, когато служител на болницата излезе с гневен пост в социалната мрежа, а медиите раздухаха случая.

Тук имаме проблем - Денков изненадан от агресивността на ГЕРБ

Тук имаме проблем - Денков изненадан от агресивността на ГЕРБ

Не изключва поредният рейд към дерогацията да е за да се свали цената на компанията