Не зная дали Пламен Орешарски не трябва да отговаря и пред други институции за липсващия доклад за дейността на ДАНС.
Това съмнение изрази в студиото на БНТ депутатът и председател на временната комисия за КТБ Десислава Атанасова.

Тя посочи, че изчезването на документи се превръща в нещо като практика, припомняйки и обвинението срещу бившия премиер Сергей Станишев.

Припомняме, на последното заседание на комисията стана ясно, че ДАНС е внесла в Министерски съвет доклада за дейността си през 2013 година, който обаче не е стигнал до Народното събрание.

Атанасова заяви, че се е изяснило, че премиерът Орешарски е върнал за доработване този доклад. Така че действително не е ясно какво пише в него.
"И на мен ми е интересно какво има в него", заяви Десислава Атанасова, като припомни колко интересна беше самата 2013 година.

По думите й, с оставката на правителството на Бойко Борисов, новото правителство, протестите, аферата „Костинброд" няма начин този доклад да не е интересен. "Това беше интересна и наситена година. Наистина, какво ли пише толкова? Не зная и не мога да твърдя", заключи депутатът.

По отношение на разследването за фалита на КТБ, Атанасова коментира, че на този етап трябва да се види дали БНБ ще обжалва решението за фиксиране на датата на фалита на Корпоративна търговска банка. В решението на СГС от вчера се определя началната дата на неплатежоспособността - 06 ноември 2014 година.

Самата БНБ няма отношение към цесиите, обясни Атанасова и посочи, че съдът е натоварен с решението да прецени законността на извършените цесии.

На въпрос дали действително вярва, че държавата може да си върне парите, потънали в КТБ, Десислава Атанасова отново прехвърли отговорността към съда, като обясни, че тази институция трябва да вземе решението за удовлетворяване на кредиторите, като най-големият от тях е Фондът за гарантиране на влоговете.