Българската диаспора от цял свят протестира с великденски яйца. Българите по света настояват за вето на новоприетите текстове в Изборния кодекс, който според тях превръща гласуването в "мисия невъзможна" и бе приет по скандален начин.   

Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др. превърнаха празника в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестни яйца в социалните медии. Българи, живеещи в България, също ги подкрепиха с писани яйца.

анкета

Трябва ли президентът да наложи вето на новия Изборен кодекс?

Да 47.6%

Не 33.5%

Разчитам на Конституционния съд 10.9%

Темата не ме интересува 8.0%

Пред посолството ни в Лондон се състоя и протестна акция под наслов #ПазимСиМеста.

"Изборният кодекс ще направи изключително трудно откриването на изборни секции по местоживеене в чужбина, така че опашките пред посолствата ще бъдат драстични, а хиляди българи физически няма да удпеят да се доредят до урната", посочват българите в чужбина.

Те дават като пример Великобритания, където на последните избори са гласували 14 000 души в 42 секции из целия остров. В Лондон са гласували над 8000 в 11 секции. Според тях посолството ни може да поеме към 2200 дори при удължен изборен ден.

Протестиращите пред посолството опънаха палатки и си раздаваха номерчета отсега за идващите президентски избори.