Първата жена президент на Бразилия Дилма Русеф пристигна на официално посещение у нас малко преди 23 часа снощи.
Това е първото посещение в страната ни на бразилски държавен глава за изтеклите 50 години, през които между двете страни се поддържат дипломатически отношения.

Визитата е по покана на президента Георги Първанов.

Днес Дилма Русеф ще се срещне с българския държавен глава, както и с премиера Бойко Борисов.

Тя ще посети и родния град на своя баща - Габрово.В Габрово Дилма Русев я очаква освен всичко друго и специална изложба.

На нея ще бъде представено родословното дърво на фамилията Русев от 1735 година до днес.

Коренът на семейството е от габровското село Цуцумани. В него са включени 589 души.

Оказва се, че Дилма не е първият политик в рода си.

В Габрово Дилма Русеф ще види за първи път оригиналния акт за раждане на баща си Петър, който се пази в църквата ,,Свети Йоан Предтеча, както и дипломите за завършено образование на двамата братя на Петър Русев.

Тя ще може да прочете и две от писмата на своя родител, писани от Бразилия до баба й, както и една нейна снимка на 1 годинка, която баща й изпратил на своя брат.

По ирония на съдбата всичко това е подредено в сграда, принадлежели на нейните роднини Величка и Стефан Хаджистойчеви, където днес се помещава габровският исторически музей.

През октомври миналата година  Дилма Русеф  спечели президентските избори в Бразилия В страната си тя е наричана „желязна лейди" заради твърдия си характер.

Русеф е родена през 1947г. в сегашния бразилски мегаполис Белу Оризонти в семейството на българския имигрант-комунист Петър Русев и бразилската учителка Дилма да Силва. През 1969г. на се включва в борбата с военния режим.

Първоначално се включва в Comando de la Liberacion Nacional (Група за национално освобождение) - COLINA, а по-късно - във Vanguardia Armada Revolucionaria "Palmares" (Въоръжен революционен авангард "Палмарес" - хора, които отглеждат и стопанисват палми). Ръководи обира на резиденцията на губернатора, откъдето са конфискувани големи суми пари и други ценности. Няма данни да е убивала хора.

Терористичната й кариера трае кратко - след няколко месеца е арестувана в бар в Сау Паулу и е измъчвана в затвора. Според свидетели тая  понесла изпитанията стоически.

С твърдост се отличават и действията й когато заема поста министър на мините и енергетиката в първия кабинет на предишния бразилски президент Инасиу Лула .

Той я назначава на тази длъжност, без да е членувала в неговата Партия на трудещите се. След корупционния скандал с тогавашния началник на кабинета на президента, се налага тя да заеме този ключов пост, равнозначен на този на министър-председател в другите страни.