На кадрите от филма на британския пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс ясно се вижда, че се убиват жаби.
Това се случва на територията на националния парк Рила, близо до Каракашево езеро. Ние сме издавали индивидуален административен акт, в който са посочени условията, при които могат да се заснемат филми. За това нарушение Грилс и екипът му ще бъдат глобени.

Това заяви пред БНТ Красимир Андонов- директор на парк "Рила" пред БНТ.

Написаха акт на Беър Грилс, защото оцелявал в Рила

Написаха акт на Беър Грилс, защото оцелявал в Рила

Грилс запалил огън, убивал животни и плувал в Каракашево езеро

В документа ясно е посочено да не се ловува, да не се пали огън. Това са задължителни условия за изпълнение, уточни Андонов.

Тъй като бяха показани подобни сцени, от Министерството на околната среда и водите ще наложат на Беър Грилс и екипа му глоба от 5000 до 10 000 лева. Директорът на национален парк "Рила" съобщи, че екипът, който е извършил заснемането, е подал предварителен образец, в който са упоменати какви ще са сцените от филма и действията на екипа.

Андонов изтъкна, че по време на заснемането на филма, служители на парковия участък са придружавали снимачния екип. Тези факти бяха изтъкнати и в информацията на МОСВ, публикувана ден по-рано.

Проверяват и служители на парк Рила за кадрите на битанския пътешественик

Проверяват и служители на парк Рила за кадрите на битанския пътешественик

Служители на парк "Рила" не присъствали на скандалните снимки на Беър Грилс

Когато са установили нарушение, от ековедомството са издали предупредителен протокол със задължителни предписания за спазване, каза Андонов.

През 2017 година Беър Грил и екипът му заснемат филм в защитения Национален парк "Рила". Те извършват груби нарушения като палят огън, ловуват и дори плуват в едно от седемте рилски езера, допълни Красимир Андонов

Припомняме, вчера, 21 февруари 2019 г - че две години след заснемането на филма от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че британският пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс е нарушил Закона за защитените територии в България. Актът му е съставен две години след като е извършено нарушението.

Веднага след това от "Дискавъри" изразиха позиция, че при заснемането на епизода снимачният екип на предаването е придружаван от служители на Национален парк "Рила".
Всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица от страна на Национален парк "Рила".