Дискусия за предлаганите промени в Закона за електронните съобщения се състоя в МВР.

В обсъждането участваха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, зам.-министър Веселин Вучков, главният секретар на МВР Калин Георгиев, председателят на Софийския градски съд Георги Колев, юристи и представители на неправителствени организации и мобилни оператори.

Министър Цветанов посочи, че за МВР има много неотложни мерки и действия, които да се предприемат при извършване на дадено престъпление и срещу забавянето на кореспонденцията от съответните мобилни оператори.

По думите му периодът за получаване на обратния отговор е дълъг и това възпрепятства разкриването на престъпленията. 

Според главния секретар на МВР Калин Георгиев, трите основни аргумента за инициативата за промени в закона са качество и своевременността на разследването, предотвратяването на престъпленията и въвеждането на повече контрол с упълномощаването на една служба в МВР, която да оперира с информацията.

Представителите на мобилните оператори, неправителствените организации и юристите представиха своите въпроси пред ръководството на МВР.

Те се уговориха с министър Цветанов да ги предоставят в писмена форма. След заседание на междуведомствената комисия, която изготвя предложенията за промени в закона, те ще бъдат обсъдени на нова среща следващия понеделник, уточни министър Цветанов.