Към 18 ч. в изборния ден 302 доброволци са се отзовали на призива на Гражданско движение „ДНЕС" и са дошли с личните си автомобили в гражданските приемни на движението в цялата страна да помагат на трудно подвижни граждани, като ги придружат до секциите за гласуване.

До момента 568 граждани с опорно-двигателни и зрителни проблеми и трудно подвижни самотни възрастни хора от цялата страна се възползваха от организираната от „ДНЕС" безвъзмездна помощ, за да упражнят правото си да гласуват в изборите за Европейски парламент. Постъпилите обаждания за транспортна помощ към 18 ч. са общо 607.

На телефоните в приемните на „ДНЕС" към 18.00 ч. са постъпили 91 сигнала за нарушения на изборния процес.

Основните констатации на наблюдателите на „ДНЕС" са, че в по-голямата част от избирателните секции в цялата страна липсват копирни машини или консумативи за тях и поради тази причина не могат да вземат копие от протоколите.

Сред по-открояващите се сигнали, постъпили на горещия телефон на „ДНЕС", са:

- Монтана, в 12 СИК на гласоподавател неволно се е включил високоговорителят на мобилния телефон и се е чуло как е агитиран да гласува за „България без цензура". Бюлетината му е обявена за невалидна. Случаят е предаден на РИК и ЦИК. На мястото вече има и журналисти.

- Монтана, 46 СИК - застъпник е снимал с мобилен телефон влизащите да гласуват; след направена забележка от страна на комисията и наблюдателите, той е побягнал.

- Бургас - застъпник е проверявал личните карти на влизащите гласоподаватели;

- с. Горан, обл. Ловеч - в центъра на селото активисти на „Атака" са раздавали консерви, боб, брашно и други хранителни продукти на хората от селото.

- Габрово - в няколко секции урните са били без задължителната запечатваща лепенка. След забележка от страна на наблюдател на „ДНЕС", урните са били запечатани;

Всички сигнали за нередности и нарушения са предадени на съответната РИК и в ЦИК.