15 септември е срокът за номинации за нов председател на ЦИК, съобщават от "24 часа".

Това решиха на днешното си заседание депутатите, които приеха като извънредна точка в дневния си ред правила за издигане на кандидатури за председател на Избирателната комисия.

Номинации за поста може да се правят както от депутати и парламентарни групи, така и от неправителствени организации.

Сред критериите за заемане на поста са висше юридическо образование и стаж, както и чисто агентурно досие.

Председателят на ЦИК хвърли оставка

Председателят на ЦИК хвърли оставка

Решението на Стефка Стоева било по лични причини

Номинираните имена ще бъдат публикувани в специален раздел на сайта на Народното събрание. Кандидатите ще бъдат изслушани от депутатите в правната комисия, като становища и въпроси могат да пращат предварително и неправителствени организации.

След това кандидатите ще се представят и пред останалите депутати в пленарната зала. Гласуването ще е явно, като избран ще бъде кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващи депутати.

Припомняме, в края на август досегашната председателка на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка, а няколко дни по-късно парламентът прекрати правомощията й.

Въпреки че първоначално тя обясни, че се оттегля заради лични мотиви, след това призна, че не одобрява подготвяните промени в Изборния кодекс, които прехвърлят изцяло отговорността на ЦИК за закупуване и поддръжка на машините за гласуване.

Депутатите приеха оставките на Данаил Кирилов и Стефка Стоева

Депутатите приеха оставките на Данаил Кирилов и Стефка Стоева

За Крум Зарков провалът на новия правосъден министър бил предварително заложен