До края на 2018 година офицери с по-ниско звание ще може да бъдат назначавани на длъжности за старши офицери, съобщиха от Министерския съвет.

На днешното си заседание министрите от кабинета "Борисов-2" одобриха промени в ПМС 188/2011 г. С тях с две години - до края на 2018 г., се удължава срокът на действие на §43 от Преходните и заключителните разпоредби на постановлението.

Параграф 43 създава възможност на длъжности, които трябва да бъдат изпълнявани от военни със старши офицерски звания, да бъдат назначавани офицери, които притежават военно звание с една степен по-ниско от изискващото се за длъжността.

Регламентирана е и възможността военнослужещите еднократно да бъдат назначавани от министъра на отбраната на длъжност, ако не отговарят на изискването за минимален срок за престояване в длъжност, определен в чл. 42 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Предвидена е възможност еднократно на длъжностите, за които се изисква висше офицерско звание, да бъдат назначавани офицери от висшия команден състав, ако не отговарят на изискването за минимален срок за престояване в длъжност.

Целта на промените е да се преодолеят затрудненията при комплектуването на ключови длъжности във въоръжените сили поради ограничения брой старши офицери, отговарящи на всички изисквания за повишаване във военно звание и минимален престой, необходими за заемане на дадена длъжност.