90 000 заети в аутсорсинга до 2020 си пожела президентът Росен Плевнелиев, който на специална церемония в Гербова зала на „Дондуков" прие наградата за най-добра аутсорсинг дестинация за 2015 г., с която България беше отличена от Европейската аутсорсинг асоциация.

Наградите се присъждат за шеста поредна година и са организирани от британската Национална аутсорсинг асоциация. Призовете се връчват на компании и страни за постижения в областта на аутсорсинга.

България беше номинирана за отличието в средата на 2015 г. в конкуренция с Латвия и Южна Африка. Призът беше получен на церемония в Лисабон на 8 октомври 2015 г. от Българската аутсорсинг асоциация като признание за съвместните усилия на държавата и бизнеса за развитие на аутсорсинг сектора в България.

Именно аутсорсинг индустрията е най-бързо развиващият се отрасъл в българската икономика.

Оказа се, че аутсорсинг индустрията е лек срещу трудните икономически ситуации, срещу кризите в една или друга  икономика, убеден е държавният глава. Заетостта в аутсорсинг сектора нараства бързо през последните десет години, изтъкна той. Очаква се този ръст да продължи.

В края на 2014-та над 33 000 специалисти работят в 180 аутсорсинг компании в България, отчете Плевнелиев. Годишният оборот на индустрията се оценява на около 1 милиард евро, похвали се още той. Очаква се да нарасне и гладът за качествени кадри.

Аутсорсинг индустрията пише успеха на българската икономика, категоричен е президентът. Росен Плевнелиев си спомни и първите аутсорсинг компании, наематели на бизнес площи в Бизнес парка и тяхното развитие сега.