Депутатите от комисията за контрол върху спецслужбите разгледаха и приеха на първо четене промени в Закона за електронните съобщения.

С тези изменения се цели запълване на празнота в нормативната уредба за процедурите за съхранение данните на трафика, които са необходими за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления.

Припомняме, по искане на омбудсмана Константин Пенчев с 8 на 3 гласа съдиите от Конституционния съд заличиха текстовете от Закона за електронните съобщения, които позволяваха следенето в Интернет и чрез телефонни разпечатки.

Текстовете, регламентиращи следенето в Интернет, бяха приети през 2010 г., тъй като вече бяха записани в евродиректива - за запазване на трафични данни на гражданите на ЕС с цел използването им при евентуално разследване на тежки престъпления.

Съдът на Европейския съюз в Люксембург обаче „размисли" и обяви директивата за невалидна. Основният аргумент на евромагистратите бе, че тя дава възможност на службите за необосновано сериозна намеса в личния живот на гражданите, което противоречи на Хартата за основните права в ЕС. Службите щяха да имат достъп до трафичните данни, от които става ясно кой с кого кога е разговарял. Именно това решение на Люксембург даде повод на омбудмсна Константин Пенчев да даде текстовете в родното законодателство на КС.

Затова сега депутатите - въз основа на решението на КС, съкращават срока за съхранение на данни, отпада и възможността за осъществяване на достъпа до данните с цел разследване на престъпления, които не са тежки, както и за издирване на лица.

Конкретизират се възможността за органите, които имат компетентност по предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления, да получат достъп до данни, които са необходими именно във връзка с изпълнението на правомощията им по предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления. Ще се упражнява съдебен контрол върху унищожаването на справката с данните, която не се използва за нуждите на досъдебното производство.

От БСП са се въздържали при гласуването. Считаме, че решението на Конституционния съд е изпълнено само в една част, коментира след заседанието на комисията червеният депутат Филип Попов.

Няма гаранции по отношение на това, че съдебният контрол няма да бъде отново само формален, опасява се той. Считаме, че трябва да има по-прецизна правна уредба, защото с тази уредба се преповтарят едни стари положения, каза още Попов.

Кръгът на субектите, на които трафичните данни подлежат на проследяване, е твърде широк. Това може да бъде всеки един човек, хора, които ползват съвременни телекомуникации, изтъкна социалистът. Много внимателно трябвало да се прочете конституционното решение, за да се видело според Филип Попов как да се разреши този проблем.

Според заместник-вътрешния министър Красимир Ципов промените отговарят на решението на Конституционния съд. Няма да се създаде правният вакуум, който да създаде проблеми в работата на правоохранителните органи, категоричен е той. На въпрос на News.bg как ще отговори на притесненията на БСП, че съдебният контрол ще е по-скоро формален, Красимир Ципов заяви: „Не зная какви аргументи излагат от БСП, че контролът е формален. Съдебният контрол и към настоящия момент смятам, че не беше такъв".

Според председателя на комисията Димитър Лазаров промените отговарят на решението на Конституционния съд. Съдът препоръчва срокът за съхранение на данните да не е 12 месеца, както бе гласувано преди от депутатите, а 6 месеца.

Съдът препоръчва да има контрол, че данните след изтичането на този срок, ще се унищожават. Ние сме въвели изискване операторите след изтичане на 6-месечния срок да уведомяват със съответните протоколи комисията за зашита на личните данни, която да осъществява контрол дали тези данни се унищожават, обясни Димитър Лазаров.

Исканията за достъп до тези данни ще бъдат мотивирани, предвижда се още в законопроекта.

Депутатът също е на мнение, че опозицията няма повод за притеснение. Ние сме предвидили наистина да има съдебен контрол, да бъдат уведомявани съответните съдилища, които да дали разрешението, че данните са унищожени, подчерта Лазаров.

Има органи и институции, по думите му, които проверяват доколко основателно са искани тези данни, както и дали правилно е дадено разрешението.

Предвидили сме освен искането да бъде мотивирано и разрешаването от съда да бъде мотивирано, допълни Димитър Лазаров. Очаква се още тази седмица промените да влязат в пленарна зала.