От Националния осигурителен институт (НОИ) готвят електронен регистър за работодателите за достъп до болничните листове. Така постепенно ще отпадне задължението пациентът да носи болничния си лист при работодателя си до 3 дни след издаването му. Това стана ясно по време на изслушването в социална комисия на сегашния управител на НОИ д-р Бисер Петков, който се кандидатира за следващ мандат, заедно с подуправителя Весела Караиванова.

„До края на годината смятаме да изградим електронен регистър за работодателите, за да могат да извличат данни от електронния регистър на болничните листове”, заяви Бисер Петков. С това се очаква да бъдат улеснени работодателите при изпълнение на техните задължения.

„В бъдеще считаме, че ще оптимизираме изцяло този процес - да изработим възможност да се предават болничните листове към работодателите, тоест да отпадне необходимостта лицата по време на нетрудоспособност да представят болничния лист на работодателя”, обясни управителят на НОИ.

Бисер Петков представи пред депутатите концепция за управление на НОИ за периода 2016 – 2020 г.

По време на изслушването съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев попита защо в концепцията не е засегнато качественото ново състояние, в което се намира НОИ, а именно условието на конкурентност при привличането на партиди от универсалните пенсионни фондове.

Бисер Петков отговори, че от доклада става ясно, че дългосрочната прогноза за финансовото състояние на общественото осигуряване крие рискове в бъдеще, защото никой не може да прогнозира как ще върви процесът и колко души ще изберат общественото осигуряване. Според него резултатите ще са в две насоки – значително натоварване на бюджета на общественото осигуряване и разходите за пенсиите поради това, че плащането на пенсиите на тези лица ще са в пълен размер.

Петков обясни, че средносрочно този ефект ще бъде компенсиран от по-високия размер на вноските, но в дългосрочен план към 2050 г. ефектът ще бъде негативен за държавното обществено осигуряване. Друг ефект според него е свързан с доходността на плащанията.

Освен това стана ясно, че на всеки три месеца НОИ пуска нова електронна услуга. Предстои скоро да можем да подаваме документите си за пенсиониране онлайн.

След изслушването депутатите от социалната комисия ще изготвят проекторешение, което ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание.