Ахмед Доган Управляващото мнозинство е достигнало до критична точка в подкрепата си. Местните избори са поставили нови изисквания пред управляващите и опозицията. Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган преди началото на Централното оперативно бюро на партията.

Според него избирателите са показали, че очакват от управлението промяна както на идеите и поведението, така и на състава на правителството.

Ние сме на ръба на доброто отношение евентуално на реални и на потенциални избиратели. Избирателят ни даде време да се коригираме. Коригирането става както като тип поведение, така и като състав, заяви лидерът на ДПС.

Ахмед Доган беше категоричен, че две години и половина след последните парламентарни избори времената са се променили, динамиката на управлението – също, и трябва да се ревизира коалиционното споразумение между НДСВ и ДПС за управлението.

В същото време лидерът на ДПС уточни, че това не означава разширяване на влиянието на Движението във властта.

Ние не поставяме въпроса за по-разширено участие на ДПС във властта. Поставяме въпроса за вдигане качеството, равнището на властта, функционирането на властта, каза той.

Ахмед Доган призна, че се вижда често с министър-председателя Симеон Сакскобургготски и с него обсъждат как точно трябва да се осъществи “освежаването” на кабинета.

КОАЛИЦИОННИЯТ ПАРТНЬОР - РЕАКЦИИ:
•Не виждам потребност от промяна на коалиционното споразумение, заяви председателят на Народното събрание Огнян Герджиков. Той посочи, че доколкото е запознат, премиерът не възнамерява да прави промени в правителството “в близка перспектива”.
•Според члена на Политическия съвет на НДСВ Мирослав Севлиевски, “няма нищо лошо в една коалиция да говорят помежду си”. На въпрос дали е необходимо освежаване на кабинета той подчерта, че има нужда от освежаване на партиите, доказателство за което е ниската избирателна активност на местния вот.
•Заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Константин Пенчев каза, че едно коалиционно споразумение винаги може да бъде реализирано и дори отхвърлено. Това е въпрос на преговори и взаимна воля, посочи той. Пенчев допусна, че Доган има забележки към определени министри, за да настоява за промени в правителството. Според него, обаче в момента има други, по-важни приоритети, като приемането на бюджета за следващата година и данъчните закони.
Валери Цеков, заместник-председател на парламентарната група на НДСВ подчерта, че до голяма степен критиките на Доган се опровергават от признанието на международните институции, от финансовата стабилност в страната и голямото увеличение на приходите в бюджета. По думите му, коалиционният партньор има право да изкаже своето виждане по водената политика. След като се дебатират слабостите, ако има такива, със сигурност ще има корекции, подчерта той и заяви, че НДСВ вече е доказало, че може да коригира политиката си.