Пред следващата година България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на днешното заседание на Министерския съвет.

Днес правителството одобри финансовото разпределение за 2021 г. на средствата по оперативните програми 2014-2020 г., които ще бъдат осигурени чрез новия инструмент на Европейския съюз REACT-EU за справяне с COVID кризата.

Вицепремиерът посочи, че до момента не е постъпвало допълнително европейско финансиране за справяне с кризата или за намаляване на пандемичните рискове.

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

Националният план на България при пандемия е в генерична готовност

По негови думи средствата се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от оперативните програми в са ОП "Развитие на човешките ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност".

Средствата по REACT-EU се разпределят в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 г. и 2022 г.

Финансовата подкрепа за страните членки за 2022 г. ще бъде определена през есента догодина.

През 2021 г. за страната ни ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът "Топъл обяд" по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, стана ясно на правителственото заседание.

Получаваме над половин милиард евро по европрограми за преодоляване на кризата

Получаваме над половин милиард евро по европрограми за преодоляване на кризата

Средствата ще са насочени към предприятия, фирми, публични институции.