Да се създадат съвместни българо-азербайджански дружества, които да участват на трети пазари, предложи президентът Георги Първанов след срещата си с азербайджанския си колега Илхам Алиев.

Азербайджан и България подписаха ключови споразумения за сътрудничество в областта на енергетиката и за доставка на газ.

Българският президент изрази своята удовлетвореност от проведените разговори. Ние имаме активен политически диалог, позитивна тенденция в икономическите отношения, подчерта още той.

По думите му е активно и взаимодействието на двете страни в международните, европейските и евроатлантическите структури.

България ще бъде ключов, активен фактор в процеса на източното партньорство, заяви още Първанов. Според него един от най-важните моменти в отношенията между двете страни е енергетиката.

Сключените споразумения с Азербайджан са важни, защото се отнасят за диверсификацията на България и Европа.
Преносът на един милиард кубични метра компресиран газ годишно от Азербайджан ще се осъществи и ще включи България в проекта TGA, смята още държавният глава.

Новото е стремежът ни да реализираме в най-кратки срокове един проект със снабдяването с компресиран газ от Азербайджан през Гърция за България, уточни президентът.
Този проект има своето геостратегическо значение, допълни още той.

Според него проектът няма да бъде по-скъп от другите проекти за доставка на газ, но със сигурност ще бъде по-динамичен и активен.

Тези енергийни споразумения ще бъдат двигателят на взаимоотношенията ни в по-широк план, изтъкна Първанов.

В условията на финансова криза е важно да се разкриват нови пазари. Много е важно да скъсим разстоянията, отбеляза държавният глава.
Затова според него трябва да се разрешат транспортните проблеми между Азербайджан и България.

Много се радвам да съм тук, в България, където постигнахме много добри договорености, заяви от своя страна и президентът Илхам Алиев. България играе много важна роля между Азербайджан и Европейския съюз, смята той.

Винаги сме усещали подкрепата на България Азербайджан да се интегрира в евроатлантическите структури, коментира още държавният глава.
Доставяйки газ за България, Азербайджан става партньор и на ЕС, категоричен е Алиев.

Двамата държавни глави са обсъдили и сътрудничеството в туризма, комуникациите, селското стопанство и транспорта.

Запитан кога НАБУКО ще заработи, Алиев заяви: Винаги сме подкрепяли проекта НАБУКО.
Има цял комплекс от въпроси, които трябва да бъдат решни преди той да стартира, допълни още президентът на Азербайджан.

По думите му неговата страна има капацитета да се включи в проекта с доставки на газ. Според Алиев обаче финансовата част на проекта не е ясна.

От своя страна българският президент не се ангажира с конкретни срокове, но допълни, че НАБУКО е многостранен проект, който не зависи от волята на България и Азербайджан.

Първанов изтъкна в същото време, че НАБУКО е приоритетен проект за ЕС.