Американският президент Доналд Тръмп обяви в публикация в Twitter в неделя, че е поискал от ръководството на автомобилния производител General Motors да отвори отново своя фабрика в Охайо, която вече повече от седмица не работи.

"Не съм щастлив от това, че тя остава затворена, когато всичко останало в държава претърпява истински бум", посочва държавният глава, цитиран от Reuters.

Тръмп посочва за своя разговор с главния изпълнителен директор на GM Мери Бара: "Помолих я да продаде нещо или да направи нещо друго бързо. Тя обвинява UAW съюза (Съюз на обединените автомобилни работници) - не ме интересува, просто искам да я отворят отново.".

General Motors затваря завод в САЩ, съкращава 1500 работници

Най-големият автопроизводител в САЩ затваря завод, съкращава 1500 души

Причината са слабите продажби на леки коли

Американският президент посочва в друг пост в социалната мрежа от неделя: "Toyota инвестира 13,5 милиарда долара в САЩ, други също. GM трябва да действа бързо. Времето е от решаващо значение!".

От автомобилният производител посочват, че заедно с UAW ще решат какво ще се случи със завода.

Последният Chevrolet Cruze е бил произведен във фабриката в Охайо на 6 март. Това е първият от пет завода на компанията в Северна Америка, които предстои да спрат работа през тази година.

Със спирането на работата в базата в Охайо 1500 служители са загубили работата си. 400 от тях ще бъдат преместени в други заводи на GM, твърдят от компанията.