В предаването “В десетката”, излъчено по Би Ти Ви, бившият министър-председател Иван Костов заяви, че “юридическият отдел” на Президентството е отправял сигнали срещу него в компетентните органи като въз основа на тях са извършвани проверки на неговото имуществено състояние.
Дългото отсъствие на г-н Костов от активния политически живот очевидно е довело не само до повишена социална и лична чувствителност, но и до лоша информираност, се казва в изявление, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

В Президентството не съществува “юридически отдел”. В своята работа президентът е подпомаган от Правен съвет, който му предоставя становища единствено по правни въпроси, преди всичко свързани с анализа на законодателството.

Правният съвет, чиито членове са оповестени на уеб-страницата на Президентството, се състои предимно от уважавани научни работници и преподаватели по правни науки. В съвета никога не са били получавани каквито и да е сигнали срещу политици.

Да се занимава с разследвания срещу бивши политици не само не отговаря на функциите на Правния съвет, но и би било съвършено недопустимо от законова и морална гледна точка за който и да е орган в президентската администрация.

Очевидно проблемите на г-н Костов с компетентните органи и необходимостта да дава обяснения за имотното си състояние, не произтичат от действия на Правния съвет на президента.