Работата по законопроектите за държавния бюджет, на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на Националната осигурителна каса (НЗОК) се оказаха в хладилника. Затова се наложи служебното правителство да потърси следващ вариант за решение, който да даде възможност в малкото време, което остава до изтичането на удължителния закон за бюджета, да се гарантира функционирането на обществените системи.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди заседанието на Министерския съвет и индиректно направи препратки с думите на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, че отношенията между ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС не се намират в ледена епоха.

Правителството иска достъп до европарите, за да финансира дефицита

Правителството иска достъп до европарите, за да финансира дефицита

Политическата безизходица принуди изпълнителната власт да поиска поредното удължаване на действието на сега действащия бюджет

Донев обясни, че все пак служебното правителство успяло да внесе в Народното събрание продължение на удължителния закон за държавния бюджет с още 3 месеца. С продължението на продължението на Закона за бюджета ще се осигурят плащанията от държавата за хората.

Финансовата сметка не може повече да стои в изчакване, подчерта премиерът. Служебното правителство настоява за отговорно отношение по този въпрос от момента на съставянето на 49-то Народно събрание, настоя Донев.

Той призова министрите си да се погрижат за счетоводните записи на държавата.

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

А при такива доходност обслужването на този дълг ще бъде допълнителен и то чувствителен товар за хазната