Дори почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и сегашният председател на партията Лютви Местан не знаят какви са личните причини, които са накарали зам.-председателя на Народното събрание Христо Бисеров да подаде оставка.

Това стана ясно от извънредно изявление на Лютви Местан в централата на партията, след като в неделя вечерта от пресцентъра на ДПС разпространиха кратка информация, с която съобщиха, че Бисеров напуска поста на зам.-председател на партията и парламента.

„Г-н Бисеров беше категоричен, че по никакъв начин решението му не е провокирано от ДПС. Решението му е изцяло по лични мотиви и помоли да има право на преценка за времето и мястото на споделяне на мотивите. С нас причините вчера не бяха споделени", отбеляза Лютви Местан.

Той призна, че е бил изненадан от решението на Бисеров и категорично заяви, че не е поискал раздялата със зам.-председателя на Народното събрание.

В началото на изявлението си председателят на ДПС направи уговорката, че ще има въпроси, на които няма да е в състояние да отговори, не защото няма желание, а защото просто не знае отговора.

Все пак Лютви Местан представи хронологично развитието на вчерашните събития така:
„Вчера следобед към 15.00 часа Христо Бисеров поиска среща с мен и с почетния предстедател д-р Ахмед Доган. Към 15.30 часа проведохме среща, на която той ни информира за категоричното си, абсолютно неотменимо решение да подаде оставка като зам.-председател на ДПС, зам.-председател на Народното събрание и председател на правната комисия.
Заяви, че причините му са от личен характер, мотивите му не са от политическо естество".

„Вътрешнопартиен конфликт в ДПС няма. Оставката на Христо Бисеров не е поискана нито от мен като председател на партията, нито от когото и да е", категорично заяви Местан и отново подчерта, че изразените съображения на Бисеров стоят извън политиката.

Лидерът на ДПС призова оставката на Христо Бисеров да не се чете нито като пряка, нито дори косвена оценка за политиката на ДПС, както и като основание за разгръщане на предположения и хипотези за промяна в политиката на ДПС като отношение към кабинета, или в междупартийните отнощения.

По отношение на това кой ще наследи Бисеров на досега заеманите му постове Местан посочи, че вече се мисли по този въпрос. Според Местан повече яснота за заместника на Христо Бисеров ще има в сряда, след гласуваното му освобождаване от Народното събрание.

От ръководството на ДПС заявиха, че оставката на зам.-председателя на 42 Народно събрание не е повод за вътрешнопартийни сътресения и промени в политиката на партията.

Местан подчерта, че в момента, в който самият той чуе мотивите на Бисеров да подаде оставка, ще може да представи и финализирана оценка на ситуацията, която евентуално ще съдържа и благодарности.
На извънредния брифинг на ДПС стана ясно още, че с депозираната си оставка Бисеров е замразил членството си в партията.

Лидерът на ДПС помоли медиите да продуцират и да разгръщат, каквито сметнат за необходими предположения и хипотези относно решението на Христо Бисеров да напусне партията и парламента, но да имат предвид, че накрая мотивите ще се окажат извън ДПС.
„Не тая никакви илюзии, че днес няма да продължи процесът на продуциране на различни медийни хипотези, но съм безсилен да кажа каквото и да е повече", призна Лютви Местан.