Новата партия на Лютви Местан - ДОСТ ще има регистрация за предстоящите президентски избори. Това стана ясно от гостуването му в студиото на Нова телевизия.

"Въпросът с президентските избори е много по-сериозен. Дали след изборите България ще има президент-атлантик, който ще продължи линията на Росен Плевнелиев - държавен глава с отчетлив евроатлантически профил. Ако след като видим номинациите на големите партии и припознаем в някой от кандидатите човек, който отговаря на този тест на ДОСТ за атлантик, бихме го подкрепили още на първи тур", каза Местан, който до Коледа 2015 година бе председател на ДПС.

Той даде пример за теста, на който щели да "подлагат" кандидатите. "Ако някой каже: "Аз съм натовец, но трябва да отпаднат санкциите за Русия", този политик не издържа теста за ДОСТ. Санкциите спрямо Русия са в резултат на най-бруталното нарушаване на международното право - анексирането на Крим", обясни лидерът на новата партия.

На опита на водещите да върнат разговора към основната тема и вътрешнополитическите акценти, той наложи мнението си и над тях: "репликата да оставим Крим, е да оставим настрана най-важното предизвикателство".

"Няма да се подлагаме на риск и да останем до край в изчаквателна позиция. Днес ще вземем решение за регистрация на партията ни в президентските избори. На първи тур се заявява политическа идентичност, ще поемем своята отговорност да се кандидатираме с политически кандидат", каза Лютви Местан.

За срещата му с турския президент Реджеп Ердоган българският политик отново остро репликира водещия, че му правел внушение с изреждането на хилядите незаконни арести в съседна Турция.

"Има ли България национална позиция за Турция? Не, няма. България има националистическа позиция за Турция", каза Местан. Това е историческа позиция, смята той, на което водещият отговори, че това е митологема, че се изгражда нещо на базата на нещо отминало.

Местан каза, че Турция е натовски партньор, който има съществен принос за ЕС в период на безпрецедентна бежанска вълна. "Пледирам за освободени от исторически митологеми.

В Ердоган виждам първия турски президент, избран пряко от турския народ, преди това президентите се избираха от народното събрание", припомни българският политик.

Според него, ако този преврат беше успешен, щеше да има рискове за България и за ЕС.

Превратът не е правителствен, а държавен проблем за Р Турция, каза Местан и изреди военната техника, която била участвала в опита за пуч.

Според него трябва да има специална стратегия за прагматизиране на отношенията ни с Турция. Поставихме въпрос пред турските власти да отменят забраната за червено необработено месо, каза Местан.

Неговото гостуване в студиото беше след репортаж за общинския съветник в Пловдив Айри Мурад, който се явява на поправителен на матура по Български език, след като самият той е член на общинската комисия по образование.

"Дори не ме интересува от коя политическа система, по какви критерии е бил подбран", каза Местан по адрес на общинаря, на когото стана ясно, че симпатизира как на зряла възраст се опитва да завърши средното си образование.

"В България има тежък проблем и с функционалната и с абсолютната неграмотност. Влизайки в тази комисия той отправя реален призив на немалко хора да следват пътя му", каза Местан. На въпроса на водещата: "Тези политици докато се образоват нас какво ни чака", Местан бе благосклонен, че политиците представляват социума с цялото му многообразие.

Относно представено социологическо проучване, че той е най-неодобряван политик, той обясни, че в това изследване нямало имена на председатели на парламентарни групи. Публичност видя това изследване, което завършва с мен. Заинтересувах се защо отсъстват някои лидери, поискаха хора от екипа ми от агенцията - други политици с одобрение в пъти по-малко от моето. Начинът, по който се поднасят данните да изградят внушението, че Местан е най-неодобрявания политик, каза той.