"По-добре късно, отколкото никога", заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ДПС Четин Казак по отношение на това дали снощната официална кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН идва малко късно.

"Надявам се да не е закъсняла и това да не ни изиграе лоша шега", отбеляза Казак и убедено посочи, че има все още достатъчно време.

В ДПС определят кандидатурата на Ирина Бокова като добро и мъдро решение, което отчита реалните шансове на България и на българската кандидатура да бъде успешна за този висок и престижен пост.

"От тук нататък да пожелаем успех на кандидатурата на г-жа Ирина Бокова", заключи Четин Казак.

От своя страна зам.-председателят на парламента и народен представител от ДПС Алиосман Имамов опроверга твърдението на депутата от РБ Атанас Атанасов, че оповестяването на списъците с вложители в КТБ цели да замаже по-големия скандал с номинацията на Боково. Според Имамов няма връзка между тези две заничими обществени явления.

„Това, което става с КТБ, става по предварително установен график и това, че точно днес излиза тази информация, няма връзка с номинацията на Бокова".

Според него изпълнителната власт у нас е трябвало много отдавна да оцени качествата на Бокова и високите шансове, които има България да спечели този висок международен пост. "Трябва да се има предвид, че има много кандидати, включително и от балкански държави, които ще представляват една сериозна конкуренция в това отношение", изтъкна зам.-председателят на Народното събрание.

Той изтъкна още, че в надпреварата за шефското място на ООН е важно дали тези, които вземат решението, ще предпочетат кандидат от държава-членка на ЕС или пък не.

ДПС са много доволни и от "осветяването" на списъка с вложилите във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). "ДПС настояваше за публичност от първия момент на проблема с КТБ. Настоявахме за публичност, защото това е единственият начин всички митологеми да бъдат разбити", заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание народният представител от движението Йордан Цонев и гордо се похвали, че политиците са направили така, че да има публичност около казуса "КТБ".

"ДПС като партия ще отидем още нататък в публичността", се зарече Цонев. Заради това от движението правят законодателно проучване как може да бъде осветен и докладът на специализираната международна компания, която прави разследванията в КТБ.

"Сега има законодателни пречки от всякакъв характер, за да се види и там какво е положението", обясни ДПС депутатът, но обеща - "ще се помъчим да направим достояние на обществеността и този доклад, защото е важно. Това ще бъде последната крачка в осветяване на цялата истина".