ДПС не желае да бъде балансьор и не харесва тази роля, колкото и другите да си мислят това, заяви зам.-председателят на партия Йордан Цонев пред радио К2.

Той прогнозира, че ДПС няма да е балансьор в следващия парламент, като партията на Доган би подкрепила кабинет с ясни и точни цели, но едва ли начело с Бойко Борисов.
Цонев определи тази тема като неприятна, но каза, че ДПС не би влязло в коалиция с ГЕРБ, още по-малко и с ГЕРБ без Борисов.
"Мисля, че ГЕРБ и Борисов заслужават българския народ да ги прати в опозиция за да осъзнаят грешката си", коментира политикът.

Цонев прогнозира, че няма да има изненада на конгреса на ДПС след седмица, когато лидерът отново ще бъде Ахмед Доган.
Другото важно нещо, което Цонев отчита, че ще се случи е докладът на Доган. "В него винаги е имало интересни неща, интересен прочит и в него винаги са се задавали параметри на следващо управление и развитие", коментира Цонев.

По думите му ДПС ще бъде коалиционен партньор на БСП, ако социалистите успеят да спечелят изборите.
Той изтъкна, че БСП са успели да възстановят кондицията, да преодолеят конфликтите през последните три години и навлизат в много добро организационно и експертно състояние в изборите.
По думите му, БСП трябва да убеди българските избиратели, че може да бъде носител на европейската социална политика, че може да се отърси от старите си болести и да бъде носител на новото, ляво, модерно лице на България.

Зам.-председателят на ДПС подчерта, че след изборите трябва да има експертен, програмен кабинет, който да очертае максималния консенсус между политическите сили за излизане на страната от кризата, за приоритетите и да свърши тази работа в определен период от време.

Цонев информира още, че от следващата седмица започват последователно срещи на политическите партии с европейските посланици и американския посланик относно изборния кодекс. Идеята е на ДПС и лично на Лютви Местан, уточни той и обясни, че е трябвало цялата опозиция да участва. Към този момент БСП, ДПС и Атака са подписали писмо до посланиците, а Иван Костов "се извъртя и не го подписа".