Полемиката около изграждането на нова джамия в Гоце Делчев предизвика недоволството на ДПС и в началото на днешния парламентарен маратон, предвиждащ 6 часа министри да отговарят на депутатски питания. Алиосман Имамов прочете декларация от името на партията на Ахмед Доган.

Припомняме, 7 общинари на ГЕРБ в местния парламент предложиха с местен референдум да се реши дали да се строи втори молитвен дом за мюсюлманите в града. Въпросът за местното допитване е: „Трябва ли община Гоце Делчев да издаде разрешение за строителство на нов молитвен дом - джамия, на територията на град Гоце Делчев?".

Правото на вероизповедание е естествено, неотменимо висше човешко право, подчерта Имамов. Упражняването на това право не може да бъде ограничавано по никакъв начин от друга воля, дори когато става дума за воля на мнозинството, допълни депутатът.

Според него предложението на общинарите от ГЕРБ противоречи на основни принципи на Конституцията и на редица международни документи за свобода на вероизповеданията. Алиосман Имамов обясни, че въпросът дали да има втори молитвен храм или не може да се реши само от съответната религиозна общност.

Пречи ли мюсюлманският молитвен дом на доминиращата християнска религиозна общност в град Гоце Делчев, попита депутатът от ДПС и подчерта, че десетките християнски храмове в преобладаващо мюсюлмански населени места в региона не пречат на мюсюлманските кметове.

По думите на Имамов в много от преобладаващо мюсюлманските населени места християнските храмове се поддържат от мюсюлманите. Свободата не може да бъде предмет на референдум, категоричен бе депутатът от ДПС.

Имамов търси подкрепа за казуса и от президента Росен Плевнелиев, който е родом от Гоце Делчев. От партията на Доган настояват държавният глава да се разграничи от тази идея.

Господин президент, преди няколко месеца вие заявихте, че вашият баща, който е живял в Гоце Делчев, е давал убежище на мюсюлмани, които са били преследвани по време на възродителния процес, с тези думи Имамов започна обръщението си към Росен Плевнелиев.
Наистина това е достоен за уважение човешки акт, хората от този край, особено истински вярващите мюсюлмани и християни, помнят и други прояви на истинска толерантност, дълбока човечност и справедливост, подчерта Алиосман Имамов.

Той припомни още, че по време на възродителния процес редица молитвени мюсюлмански храмове са оцелели благодарение на християните. Според ДПС духът на толерантност между различните религии в региона не е изчезнал. Този дух обаче не трябва да се подлага на изпитание с абсурдни и опасни предложения, категоричен бе Имамов.

Жалко и тъжно е, че всичко това се случва в навечерието на един от най-светлите, най - човечните християнски празници - Коледа, подчерта депутатът от ДПС.