ДПС тръгва на битка за майчиния език. От партията са готови да напуснат парламентарната комисия по образование, ако мнозинството не промени текстовете в Закона за училищното и предучилищно образование, които уреждат статута на майчиния език.

Според Лютви Местан текстовете в закона са откровено дискриминационни. В момента като свободно избираем предмет децата имат законово гарантирани три часа, в които могат да изучават майчин език. С промените в закона се предлага да отпадне тази законова гаранция. Колко часа ще се изучава майчин език вече ще зависи от личната воля на министъра на образованието.

Майчиният език се поставя в един ред с хореографията, обясни Лютви Местан и допълни: „Не може изучаването на майчин език да се поставя на един ред с хореографията".

Настояваме мнозинството да преосмисли позицията си, призова Лютви Местан. Ще продължим битката си, закани се той.

Образователният министър Игнатов отхвърлили предложенията на ДПС по темата с аргумента, че в България нямало малцинства. За 10 години и особено в последните три броят на изучаващите майчин език деца е спаднал от 57 хиляди на 10 хиляди, изтъкна още Местан.

От партията настояват още да се актуализират учебниците, по които се изучава майчин език, тъй като сегашните са отпреди 22 години. От партията очакват и протести, заради лишаването от изконно право за изучаване на майчин език и са категорични, че ще подкрепят всякакви протести.

От ДПС се заканиха още, ако управляващите не преосмислят позицията си за майчиния език, да се обърнат и към международни институции.