43.8% от хората са силно разочаровани от разразилата се в края на февруари парламентарна криза и се колебаят за кого да гласуват.
32.6% още по-силно подкрепят партията, на която симпатизират, а за 8.6% събитията в Народното събрание напълно са променили избора им.

Това сочи изследване на електорални експерти на Фондация "Анализ на риска", което е проведено в периода 3-15 март.
Най-губещи от кризата в парламента излизат ДПС, сочи изследването на фондацията.
55.4% от изследваните лица са останали разочаровани от поведението на лидера на партията. НДСВ е разочаровало 50.2% от наблюдаващите кризата хора. Заедно обаче коалиционните партньори са натрупали неодобрение от 45.6%, което вероятно се дължи на влиянието на личността на премиера Симеон Сакскобургготски върху част от електората.

В резултат от разигралата се парламентарна криза една пета от потенциалните избиратели са променили мнението си за опозиционните партии в положителна посока.
Най-големи дивиденти е спечелила БСП, като е затвърдила позициите си сред 23.9% и е спечелила нови 13% симпатии. ДСБ също е увеличила своя електорален резерв, като е спечелила 4% напълно нови симпатизанти, а 9.6% от старите й поддръжници са препотвърдили намерението си да я подкрепят.

Подобна тенденция се наблюдава и сред симпатизантите на СДС - 5.1% нови привърженици и 13.1% затвърдени симпатизанти. Безспорният лидер сред личностите, които будят най-високо одобрение сред обществото, е главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов - 82.9%. Въпреки огромното одобрение за ген. Борисов обаче само 47.8% от тези, които го харесват, биха гласували за него, ако основе политическа партия.

Следва го президентът Георги Първанов със 75.1%, Сергей Станишев - 30.7%, Симеон Сакскобургготски - 28.2%, Надежда Михайлова - 21.9% и Ахмед Доган - 18.6%.
Запитани обаче кого биха посочили за следващ премиер изследваните посочват на първо място настоящия министър-председател Симеон Сакскобургготски с 22%, макар че 53.8% от анкетираните не желаят той да управлява втори мандат.

Следват от Бойко Борисов с 16%, Сергей Станишев - 15.9%, Надежда Михайлова - 6.6%, Милен Велчев - 5.8% и Иван Костов - 3.4%.

Проучването показва, че 16.9% от участниците биха подкрепили партия на бизнеса, а 68.6% не биха гласували за такава политическа формация. 55.4% от българите смятат, че емигрантите ни трябва да участват в гласуването по време на избори в страната.

На противоположното мнение са 26.2%, а 18.4 на сто не могат да преценят.

Данните от проучването на електоралните нагласи преди предстоящите парламентарни избори показват, че възможността лицата с двойно гражданство да гласуват се подкрепя от 47.1% от изследваните лица. Твърди противници на идеята са близо една трета - 32.1% от участниците в проучването, а 20.8% нямат мнение.
Значителна част от гражданите - 38.9%, подкрепят въвеждането на електронно гласуване на изборите.
Монархическата идея окончателно губи поддръжници и се свива до скромното ядро от 3%, докато 46% от анкетираните се самоопределят като републиканци, отчита още изследването.

Проучването е проведено по метода на стандартизираното интервю. Интервюирани са 1230 души в 85 населени места.