Желязко Христов ДПС ще подкрепи исканията на синдикатите относно Бюджет 2004 в частта му за социалната политика и общинското здравеопазване. Това стана ясно след двучасова среща на ръководството на ДПС с лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа”.

ДПС ще опита да убеди коалиционния партньор НДСВ да коригира бюджета според синдикалните предложения преди гласуването в четвъртък.

Сред постигнатите общи договорки е и намерението данък общ доход да бъде намален от 15 на 12 % за нискодоходните групи, съобщи след срещата д-р Желязко Христов.

ДПС подкрепя и искането на КТ “Подкрепа” и КНСБ облагаемият минимум да бъде 120 лв. и да не се допусне намаляване на болничните от 80 на 50 % за първите 5 дни, декларира председателят на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание и член на Централното оперативно бюро на Движението Хасан Адемов заедно с д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев.
По думите им, ДПС ще преговаря с коалиционния партньор НДСВ още утре.

ДПС застава и зад предложението на синдикатите ваучерите за храна на работниците да бъдат освободени от осигурителни вноски и данък общ доход.
И трите ръководства са били единодушни, че общинските болници трябва да продължат да бъдат финансирани и по клиничните пътеки на НЗОК, и чрез държавната субсидия.
Да продължи да се прилага смесеният механизъм на финансиране на общинските болници, се споразумяха още лидерите на двата синдиката и ръководството на ДПС.