ДПС ще съдейства за запазването на клас “прослужено време” и компенсациите за вредни условия за труд.

Това стана ясно след срещата между лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” и ръководството на ДПС, на която беше обсъден прокетобюджетът за 2005.
1 млрд. лв. от клас “прослужено време” и още няколкостотин милиона от компенсациите при вредни условия на труд ще бъдат ограбени от джоба на българския работник, ако се отменят клас “прослужено време” и компенсациите преди изграждането на цялостна нова система на заплащане на труда в България и преди нова политика за инвестиции в условията на труда, заяви председателят на КНСБ Желязко Христов.

Той изрази мнението, че Бюджет 2005 не решава въпросите за финансовата децентрализация на общините, особено в частта за капиталовите разходи.
Здравеопазването и образованието са били сред приоритетните теми на срещата между синдикатите и партията на Ахмед Доган.

Те се обединиха около позицията една институция да управлява финансирането в здравеопазването.

В момента това се осъществява от Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването по методика, определена от здравния министър, поясни председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика и член на парламентарната здравна комисия Хасан Адемов.

По думите му настоящата система създава условия за капитализиране на печалбите, но и на национализиране на загубите.
В края на всяка година министърът на финансите трябва да вади от джоба на всички данъкоплатци и да доплаща това, което при по-сериозни разчети може да бъде дадено в началото на годината, обясни Адемов.

От ДПС са поели ангажименти за среща на експертно ниво по проблемите със здравните осигуровки, за да се формира адекватна политическа позиция.
Трудно е, след като сме подкрепили макрорамката на бюджета, да искаме нова макркорамка.
Така Адемов коментира мнението на екперти, че 6% от бюджета трябва да се предвиди за здравеопазване.

Ако става въпрос за преструктуриране на разходите обаче може да търсим възможности в тази посока, тоест да намерим оптимални механизми, които да финансират определена политика в здравеопазването и мерки за реформиране на системата, а не просто да се наливат пари в нея, допълни той.

Председателят на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев от своя страна обясни, че синдикатите подкрепят отпускането на повече средства за образование в държавния бюджет, но подчерта, че не е важна общата сума, а как средствата ще бъдат използвани и разпределени.