ДПС поиска оставка на правителството на Пламен Орешарски в края на септември и свикване на предсрочни парламентарни избори в края на ноември 2014 година.

Тази окончателна и ясна позиция заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на обещана още от вчера пресконференция за съдбата на кабинета "Орешарски" и поведението от тук нататък на втората подкрепяща кабинета партия.

Припомняме, премиерът Орешарски винаги е повтарял, че e готов винаги да подаде оставка, но ще го направи, когато загуби подкрепата на БСП и ДПС.

Третите по сила в парламента са си начертали три варианта след изборите за следващ Европейски парламент, но имат свое предпочитание.

"Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълният мандат кабинета "Орешарски". Идеята за пълен мандат не е път към стабилност на държавата", заяви Местан, след като миналата седмица ту зачеркна пълния мандат на кабинета, ту опроверга това свое изказване.

Трите сценария на ДПС за това, какво да се случи на политическата сцена у нас след загубата на БСП и победата на ГЕРБ на евровота, гласят:

- хоризонт на кабинета "Орешарски" до октомври 2015-та година и провеждане на избори две в едно - местни и парламентарни;

- избори догодина по това време;

- избори до края на година, което означава мандат на правителството от още четири месеца, оставка на кабинета в края на месец септември, най-късно началото на октомври и провеждане на предсрочни парламени избори последната неделя на месец ноември или първата неделя на месец декември.

"Нашите предпочитания са за третия вариант", обяви Лютви Местан и изрази надежда този път да е звучал достатъчно ясно.

Председателят на ДПС направи уговорката обаче, че движението не иска да налага на никого тази позиция и е отворено към разговори и предложения за по-работещи и по-полезни за страната варианти.

"Сега е редно всеки да поеме своята политическа отговорност и доблестно да заяви виждането си", намекна Местан и подчерта, че движението е поела тази отговорност именно на днешната пресконференция.

В предпочитания от ДПС вариант за избори до края на годината Местан вижда един голям минус, а именно бюджетът за следващата година.

По Конституция парите за следващата година трябва да бъдат внесени най-късно до края на октомври, а при едни евентуални избори именно тогава това няма как да се случи.

Третите по сила в парламента обаче осъзнават, че дори изборите да са незабавно и кабинетът "Орешарски" да подаде оставката си още утре, то проблемът с бюджета остава актуален.

Все пак обаче ДПС поставя знак "плюс" на управлението на правителството на Пламен Орешарски.
Лютви Местан изрично подчерта, че съгласието за предсрочни избори до края на годината не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната.

"Съгласието на ДПС за диалог за предсрочни парламентарни избори не произтича от нашия тяснопартиен интерес", заяви Местан и призна: "Този интерес е свързан с идеята кабинетът да продължи да управлява още дълго, но нас ни води грижата за стабилността на държавата".

Управлението на кабинета "Орешарски", според оценката на третите по сила в парламента, е издържало на сравнението с предишното управление и на предишните управления и разликата е категорично със знак плюс. Такъв знак ДПС поставя заради силната подкрепа на своите избиратели, които движението е получило на евровота, тъй като гласоподавателите на ДПС оценяват смело кабинета "Орешарски".

Макар и да дава положителна оценка за правителството на Пламен Орешарски, партията на Лютви Местан осъзнава, че едно управление има смисъл да продължи, само ако е в състояние да трансформира режима на оцеляване в стил на ефективно управление.

Дори и да застава зад искането за избори до края на годината, ДПС осъзнава ясно, че минусите на нови избори в края на следващата година са по-малко в сравнение с рисковете, които се появяват при избори тази година и лятото на следващата.

"Беше обсъден и още един четвърти вариант за незабавна оставка на правителството", загатна в края на пресконференцията лидерът на ДПС, но веднага обясни, че подобен сценарий е отпаднал, защото незабавна оставка няма да генерира стабилност, а ще породи проблеми.

"Европейските избори не дават добри перспективи за кабинета "Орешарски", но не дават и основания на никого да изпадне в еуфория", предупреди своите политически опоненти Лютви Местан и призова за градивен диалог и надпартийни усилия, тъй като отговорите на всички поставени въпроси не са по-силите на нито една отделна партия.

"Сега е време за кафе", загатна още лидерът на ДПС, напомняйки за легендарното кафе, пито в Кърджали от Местан и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на движението обаче напомни, че ДПС могат да си пият кафето и сами. "Призовавам всички да пият кафе, ако то е символ на диалога. Трябва да се преодолее този дефицит и отсъствието на ефективен политически диалог", коментира още Местан.

Самият той призна, че тази сутрин се е срещнал с премиера Пламен Орешарски, но изрично подчерта, че няма да каже "бях на кафе при Орешарски".

Лютви Местан призна още, че е впечатлен от зрелостта и отговорността на министър-председателя, който е класически пример за това как властта не трябва да се осмисля като самоцел. В тази теза ДПС съзира и себе си, тъй като движението ясно осъзнава, че след изборните резултати има основания да търси властта.

Председателят на ДПС се зарече, че е в добър диалог с лидера на БСП Сергей Станишев, вчера са се срещали и са разговаряли.

С Борисов Местан е разговарял единствено чрез медиите, а лична среща този път е нямало. На основния въпрос какви са възможните властови конфигурации след предсрочните избори Лютви Местан отговори: "Не е време за заклинания и не е време сега да се чертаят сценарии".

Основният сценарист ДПС вижда в суверена, който ще зададе управленската формула. По отношение на предизборни споразумения лидерът на ДПС отсече, че такива се подписват само между партии с едно политическо направление и той не вижда логика за споразумение на ДПС нито с лявото, нито с дясното.

"ДПС е ляво - това е клише", бе отговорът на Лютви Местан на въпрос дали движението се чувства зашито към БСП, каквато е тезата и на бившия премиер Иван Костов. "Върху г-н Костов тегнат тежки ДПС комплекси. ДПС е ляво е клише, продукт на ангажирано политическо съзнание", отсече още Местан и напомни, че той е готов единствено на диалог без обременености.

"Кое е лявото на ДПС? Това, че съхрани плоския данък? Това, че в групата си има откровено либерални икономисти, които играха юздите на по необходимост буйния социален кон на БСП? Това ли е лява политика? Това ли икономистът Костов нарича ляво", попита Местан и определи разпределението "БСП и ДПС са лявото, ГЕРБ и Реформаторският блок са дясно" като сценарий, зад който стоят определени интереси.

"Сценаристи много, но основният сценарист на властта е негово величество избирателят", подчерта още веднъж Местан.  

На въпрос дали желанието на ДПС за предсрочни избори още тази година е съгласувано след среща на Лютви Местан и почетния председател на движението Ахмед Доган, лидерът на ДПС заяви, че неговите срещи с Доган са регулярни и дори са много интересни, но цялото ръководството на партията, което взема решения, стои единствено пред българските медии на днешната пресконференция.