Коалиционното споразумение е вече факт

Като президент на Република България възлагам на господин Сергей Станишев, в качеството му на кандидат за министър-председател, да състави правителство.
Това заяви държавният глава Георги Първанов на брифинг и уточни, че е получил всички необходими документи.

Стана ясно, че държавният глава е връчил третия мандат на ДПС, минути след като БСП, НДСВ и ДПС подписаха в сградата на парламента коалиционно споразумение.

Веднага след като получиха от държавния глава указа да предложат кандидатура за министър-председател, парламентарната група на ДПС определи това да е лидерът на БСП Сергей Станишев, който от своя страна веднага връчи на президента предложенията си за състава и структурата на правителството.

Държавният глава подчерта, че срокът за реализиране на мандата е 7 дни и изрази надежда, че той значително ще бъде съкратен.
Междувременно стана ясно, че още утре - 16 август, в извънредно следобедно заседание парламентът ще гласува проекто-кабинета.

Президентът коментира, че е удовлетворен, че едномесечните усилия на трите парламентарни групи, участнички в коалицията, са се увенчали с успех.

Припомняме, днес в 17.00 часа в параламента БСП, НДСВ и ДПС подписаха коалиционно споразумение.

•• Проекто-кабинетът също е готов и включва 8 министри от БСП, 5 от НДСВ и трима от ДПС.
Част от имената се повтарят от неосъществения първи кабинет "Станишев".
Изненада е отсъствието на Пламен Панайотов от листата с министрите, поверяването на военното ведомство на Веселин Близнаков, както и преместването на Петканов от МВР в правосъдното ведомство. Даниел Вълчев поема образованието, а Николай Василев отива в третото си поред министерство - на държавната администрация.••

Държавният глава подчерта по време на брифинга си на Дондуков 2, че това не е обикновена широка коалиция, а мнозинство, което събира в себе си различните виждания за идеологията и политиката и то по един много успешен начин.
Тази коалиция ще бъде фактор за единението на българското общество, заяви Първанов.

Президентът изрази надежда, че тази коалиция ще има “чуваемост, сетива” за проблемите на хората. Той припомни, че е бил лидер на партия, която два пъти е губила избори и подчерта, че достойно е приемал тези поражения и неговата партия е подкрепяла управляващите.
Иска ми се да препоръчам подобно поведение на настоящата опозиция, заяви Георги Първанов и пожела на добър час на новото парламентарно мнозинство.

Споразумението
  • БСП - 8 министри, 35 зам.-мин., 14 областни упр.
  • НДСВ - 5 министри, 22 зам.-мин., 8 областни упр.
  • ДПС - 3 министри, 14 зам.-мин., 6 областни упр.
  • Днес беше учредена нова коалиция на европейската интеграция икономически растеж и социална отговорност, заяви от своя страна Сергей Станишев.
    Той изрази надежда, че новото парламентарно мнозинство ще успее да отговори на очакванията на българските граждани – страната да се развива към Европейския съюз.

    Станишев подчерта, че трите парламентарни групи най-бързо са постигнало съгласие по въпроса каква политика е необходима на страната.

    Коалиция за България, ДПС и НДСВ осъзнават натрупаните проблеми в страната, каза Станишев. Той посочи, че настоящата ситуация изисква бързото сформиране на ефективно правителство, което да решава проблемите на страната и допълни, че ще направи всичко възможно коалицията да работи за очакванията на хората. Станишев подчерта, че ще се постарае новата управленска коалиция да бъде стабилна.

    По-късно днес президентът ще подпише указа, с който предлага на Народното събрание да бъде гласувана кандидатурата на Сергей Станишев за министър-председател, както и предложения от него кабинет.