ДПС категорично се противопоставиха на „внушенията" в сигнала на ГЕРБ до главния прокурор за купуване на гласове от активисти на движението.

В изявление на Камен Костадинов, водач на листата във Враца и Йордан Цонев от варна се заявява, че не може да става въпрос за връзка между ДПС и образуваните досъдебни производства.

Конкретно за Враца, Костадинов заявява, че не познава лицето Веселин Методиев, срещу когото има производство за купуване на гласове и той не е член на ДПС, не е част от актива на партията и няма никакво отношение към предизборната кампания на ДПС във Врачански многомандатен избирателен район.

От своя страна Цонев изтъква, че на Прокуратурата и органите на МВР във Варна е било оказано пълно съдействие от страна на ДПС за разследването на активисти на движението, започнало в последната седмица преди вота.

Вписаните в сигнала като организатори имена, изтъква още Цонев, са имената на легитимно избраните председатели на областен, общински и местни (районни) съвети на ДПС във Варна, както и членове и активисти на ДПС. Това представлява част от предизборната организация на партията за 3 МИР.

Предизборната кампания на ДПС е построена върху пряката връзка с избирателите чрез обиколки „от врата на врата", уточнява Цонев.

Категорично не отговарят на истината твърденията, че става дума за „схеми за купуване на гласове", подчертава още той.

Бюджетът на предизборната кампания е осигурен от партийната субсидия и изразходването на средства за партийни мероприятия и ангажираните активисти се отчитат със съответните документи при условията на прозрачност и публичност чрез Сметната палата на. Показаните в сигнала списъци с разчети не отговарят на истината, категоричен е Цонев.

От ДПС тълкуват изнасянето на информация от неприключило досъдебно производство от отговорен партиен лидер на ГЕРБ - главния секретар на партията, като отчаян опит да бъде отклонено вниманието и на българската общественост, и на европейските институции от грандиозните предизборни скандали, в които политическа партия ГЕРБ затъна - намерените 22 палети със стотици хиляди отпечатани годни за употреба и разпределени по смесени райони - в които ДПС има силно присъствие - „подготвени за грандиозна манипулация на вота в печатница на активист на ГЕРБ".