Думите "патриотизъм" и "апартейд" нажежиха дебатите в пленарна зала при обсъждането на Закона за личните документи и по-специално този, предложен от ДПС.

Законопроектът на ДПС предвижда по изключение българските граждани да могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност и без обявен постоянен адрес. Като в този случай заявленията се подават в общината.

Мнозинството отхвърли предложението на ДПС, като Димитър Байрактаров от ПФ дори го определи като глупаво и недомислено. Той изнесе открит урок пред вносителите за това кой по закон, кои органи имат право да издават лични документи.

Парламентът разреши електронната идентичност в личните документи

Парламентът разреши електронната идентичност в личните документи

Личната идентификация може да става и на други носители

За патриотизма заговориха от ДПС, на което веднага реагира съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, припомняйки думите на поета Христо Ботев, че не е лесно да си патриот в България – „между глупци неразбрани”.

„Не спекулирайте с патриотизма, защото не сте го изповядвали”, обърна се патриотът към ДПС.

Рамадан Аталай преди това коментира, че има хиляди граждани без лични документи. „Още си спомням, че 94-та година, когато приключваше апартейда в Южна Африка, холандците, които напускаха Южна Африка съжаляваха, че не са създали средна класа и трябва да напуснат държавата и да я оставят в ръцете на нерегистрирани и неграмотни хора”, заяви Аталай.

Така апартейдът също влезе в парламентарната реторика, на което остро възрази Каракачанов като изтъкна, че това е обидно за България, която още с Търновската конституция е заявила, че всеки роб е свободен.

Каракачанов продължи като коментира, че може би до известна степен Аталай е прав и уточни, че апартейдът е срещу нормалните български граждани, които са обект на набези, унищожение на имуществото, побои, грабежи и изнасилвания, от населението, определено от Аталай като малцинство.

„Очаквам българският парламент – да отворите дебата как това население да бъде интегрирано, а не да се измислят начини за купуване на гласове чрез контрол. Това, което се случва в България, го няма дори в една нормална дори африканска държава – това се случва всеки ден по малките населени места в страната – грабеж, насилие, побои. Стига със сърцераздирателни приказки, които целят едно единствено нещо, улесняване на купуването на циганския вот и нищо повече”, категоричен бе Каракачанов.

Според него решаването на проблемите, свързани с това население преминава през вкарването му в училище, през знанието, че чуждият живот има стойност. „Всичко останало е „смешен плач” – заяви Каракачанов.

Рамадан Аталай пък открито покани патриотите в ДПС, за да научели какво е патриотизъм.

Аталай заяви в дуплика: „Опитахте се въз основа на омразата между цигани и турци да се изкарате пак патриоти, ако искате патриотизъм, елате в ДПС – ще ви научим”.