Утре ДПС ще внесе вот на недоверие срещу Бойко Борисов и неговото правителство. Това заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция по повод Доклада на Европейската комисия (ЕК).

Местан допълни, че всички партийни групи, които се смятат за опозиция и не са съгласни с корупционното управление на ГЕРБ ще бъдат поканени за участие във вота. Като основен мотив за решението си ДПС изтъкна Доклада на ЕК за България, който е подготвен за Европейския парламент.

Не видяхме съществени промени в една изцяло негативна позиция. Докладът е силно притеснителен", каза Местан и обясни, че присъствието на термина „системни дефекти" в Доклада разбива илюзорно очаквания на управляващите за по-щадящи европейски изводи. Налага се нова власт, моделът ГЕРБ вече е изчерпан.

Следващият доклад на ЕК за България се очаква да бъде пратен чак в края на 2013 г, което ДПС разтълкува като нежелание на ЕК повече да оценява това правителство.

В доклада пада ясен акцент върху съдебната власт и ограничаване демокрацията в България. Също така към нас са отправени 17 препоръки, което е недопустима висока бройка за страна, чийто вътрешен министър има претенциите за успешен мандат. Местан призова управляващите от ГЕРБ да не правят опитите да четат Доклада в положителна светлина.

Може да се раздават и десетки по шестобалната система, но това вече няма да заблуди никого, заяви още той.