От ГЕРБ не са съгласни, че високата цена на тока за индустрията е решена в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) само от членовете на ГЕРБ и РБ, обявиха на пресконференция в партията.

"Излъгали са го", обясни Делян Добрев по адрес на Михаил Миков.

В протоколите на КЕВР се вижда, че единодушно комисарите са дали „зелена" светлина за поскъпването на енергията за бизнеса.  Думите на Миков били опит да се заблуди обществото с идеята да се избяга от отговорност, според Добрев.

"В последните 6 месеца положихме максимални усилия" , заяви депутатът. "Тази каша, която се забърка се дължи на нескопосаното управление на Орешарски", смята Делян Добрев. Дефицитът се получил заради нескопосаната политика на предишните в сектора на енергетиката.

"Американските централи нямало да ги има, ако Румен Овчаров подписал „особените залози" през 2007. През същата година се приема и закона за ВЕИ. Той направи България Клондайк за ВЕИ", заяви Делян Добрев.

От ГЕРБ искат временна комисия, която да проучи случилото се във временната анкетна комисия за енергетиката, която е ръководена от патриота Валери Симеонов. "Може именно на неговата комисия да се възложи задачата за ВЕИ-тата.

Управляващата партия призова опонентите си да се държат консенсусно и да участват в решаването на проблемите. "Да не сочат назад, защото сочат сами себе си", обяви Делян Добрев.

От БСП обвиниха Министерския съвет, че защитава интересите на работодателите. Още...

Валентин Николов, който известно време бе шеф на АЕЦ "Козлодуй", обвини червените, че търсели политически дивиденти от ситуацията.

Търсим вариант да се измъкне енергетиката от ужасното състояние, в което се намира, обясни депутатът. Народни представители имат интерес в енергетиката", както припомни той.

Валентин Николов прочел, че лидерът на БСП Михаил Миков имал акции в "Енемона" и "Енерго про-мрежи" и имал отношение към ситуацията. "Всички лоши решения се плащат от хората", коментира Николов.

От ГЕРБ настояват на дискусията в парламента да се набележат ефективни, а не популистки решения. "Въпросът с цената на тока не трябва да се партизира", настоя Николов. Управляващите са готови да предложат допълнителни облекчения за бизнеса, стана ясно на извънредния неделен брифинг.