Другите случаи, в които Кирил Петков е взимал еднолични решения, без да уведомява коалиционните си партньори от БСП, по думите на лидера и вицепремиер Корнелия Нинова са спирането на газовите доставки от "Газпром" и затварянето на въздушните пространство на България за руски самолети. Представителите на БСП разбрали от медиите за това.

Днес в студиото на Нова телевизия Корнелия Нинова каза това, за което вчера обяви като прелялата чаша на търпение и постави ултиматум за разговорите "без Кирил Петков". Вчера обаче Нинова отказа да посочи други примери за еднолични действия на премиера, освен обявяването на персона нан грата за 70 представители на руската дипломатическа мисия.

И БСП се отрекоха от Кирил Петков, но заради изгонените руски дипломати

И БСП се отрекоха от Кирил Петков, но заради изгонените руски дипломати

Искат Румен Радев да свика КСНС

Корнелия Нинова и днес отново заяви, че последният случай е безпрецедентен и никоя държава не си е позволявала подобно нещо. България трябва да е суверенна държава и никой не трябва да определя нейната политика, заяви Нинова, макар и малко по-късно да заяви, че не твърди по никакъв начин, че гоненето на руснаците е под външен натиск. 

Корнелия Нинова е твърда, че не е била информирана по никакъв начин, а на Съвета по сигурността към Министерски съвет представител на министерство на икономиката не е присъствал. Сигурна е обаче, че представители на президентството са присъствали, а и шефът на ДАНС казал, че секретарят на президента е бил уведомен. Самата Нинова обаче вчера не е присъствала на закритото заседание, когато депутатите изслушаха шефовете на службите и премиера Кирил Петков.

Надежда Нейнски: За доклада на ДАНС са знаели всички - спекулират

Надежда Нейнски: За доклада на ДАНС са знаели всички - спекулират

Нотата или нотите не може да се случат без знанието на министъра

Как е трябвало да се вземе решение за изгонването на руските представители - според Нинова с гласуване на Министерски съвет, за да може министрите на БСП да гласуват против. Иначе на въпрос дали според нея Кирил Петков е нарушил процедурата, Нинова заяви, че вероятно няма закононарушение и процедурата е спазена. "Ние се борихме срещу модела на Борисов на неглижиране на процедурите, това е по-голямо от конкретния казус, борим се да се върне институционалността и правовия ред", обясни Нинова.

Трябвало е обаче решението да мине през Министерски съвет, както това вчера е станало с решението за РСМ, когато четиримата министри на БСП са гласували против приемането на френското предложение за актуализиране на Рамковото споразумение.

Иначе Нинова призна, че на оперативно заседание на МС е обсъждана реципрочността, което се търси с намаляването на руското дипломатическо представителство у нас и министър Генчовска е представила доклад. Кога и какви са били данните лидерът на БСП не си спомня.

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Решението е взето на съвет и в присъствието на представител на президентството

Иначе Корнелия Нинова категорично отрече да се създава коалиция Кремъл - БСП, "Български възход" и "Възраждане" - тъй като" не е възможно и не е разумно да се променя европейския път на България".

БСП работи за това "България да бъде мястото за търсенето на дипломатически мирен изход от войната в Украйна", увери Нинова и отново оцени като "много лошо" това, че Русия ни е поставила в списъка на вражеските държави. Там обаче не били Италия, Германия и Гърция, смята Нинова.

Припомняме, че правителството на Руската федерация одобри списък с чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, като част от Указа на президента Владимир Путин от 5 март 2022 г. Списъкът включва: Австралия, Великобритания, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Сан Марино, Сингапур, САЩ, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария, Япония и всички страни от Европейския съюз, включително България.